USA podporujú zapojenie MMF do záchrany krajín eurozóny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Eurozona
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 16. júla (WEBNOVINY) – Spojené štáty americké podporujú zapojenie Medzinárodného menového fondu (MMF) do snáh obnoviť finančnú stabilitu v eurozóne. V pondelok to vyhlásila tajomníčka amerického ministra financií pre medzinárodné záležitosti Lael Brainardová.

„Keď sa finančné podmienky trochu stabilizujú, je veľmi jednoduché začať spochybňovať rozhodnutia, ktoré sa urobili na vrchole krízy. Naša kríza nás ale naučila, že je dôležité reagovať rozhodne a rýchlo,“ povedala Brainardová.

„O ďalšom postupe ale musia rozhodnúť predstavitelia eurozóny,“ dodala. MMF vytvoril partnerstvo s EÚ pred niekoľkými rokmi, aby pomohol s riešením dlhovej krízy a zabrániť jej v rozšírení sa do celého sveta.

Banky v eurozóne sa však museli kvôli tomu prispôsobovať rôznorodým pravidlám, čo niektorých predstaviteľov viedlo k tomu, aby fondu navrhli prijať v prípadných budúcich záchranných programoch v Európe menšiu úlohu.

Brainardovej slová odzneli na konferencii vo Washingtone, ktorá sa koná tesne pred začiatkom víkendového stretnutia ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk skupiny krajín G20 v Moskve. Stredobodom diskusií pravdepodobne bude pomalé zotavovanie európskeho hospodárstva, ako aj riziká rastu rozvíjajúcich sa trhov a spomalenie v Číne.

USA na predchádzajúcich takýchto stretnutiach vyzývali európske ekonomiky s obchodným prebytkom, ako napríklad Nemecku, aby sa sústredili na podporu domácej spotreby a tým pomohli zotaveniu. Je pravdepodobné, že podobní stanovisko odznie aj teraz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MMF Medzinárodný menový fond