Politici odvrátili americký bankrot

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obama
Foto: SITA, AP

WASHINGTON 2. augusta (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama podpísal v utorok zákon na zvýšenie limitu pre federálny dlh. Urobil to po tom, ako so zmenami súhlasil aj Senát amerického Kongresu. Zmeny boli nutné, aby sa Washington nedostal do situácie, v ktorej by si nemohol plniť všetky svoje záväzky. Zákonodarci hlasovali v pomere 74 za a 26 proti.

Obama pred podpisom vyzval Kongres, aby sa teraz zameral na konsolidáciu ekonomiky a aby prijal opatrenia na zvýšenie počtu pracovných miest. Zodpovednosť za chod ekonomiky by podľa Obamu mali prevziať republikáni aj demokrati.

V pondelok večer schválila vyšší strop pre požičiavanie aj Snemovňa reprezentantov pomerom hlasov 269 k 161. Republikáni so zvýšením štátneho dlhu súhlasili výmenou za úsporné opatrenia v sume 2,1 bilióna amerických dolárov (1,46 bil. eur).

Kompromis

Limit pre federálny dlh, ktorý je teraz na úrovni 14,3 bilióna dolárov (9,92 bil. eur), sa zvýši o najviac 2,4 bilióna dolárov. Kompromis, ktorý s lídrami republikánov a demokratov dosiahol americký prezident Barack Obama, ráta so škrtmi vo výdavkoch v najbližších desiatich rokoch, ale nepredpokladá vyššie zdaňovanie. Limit pre štátny dlh zvyšuje tak, že vláda si bude môcť požičiavať do roku 2013.

Do hlasovania zasiahla aj postrelená Giffordsová

Svoj hlas prišla v pondelok večer odovzdať aj americká kongresmanka Gabrielle Giffordsová, ktorú 8. januára postrelil do hlavy v meste Tucson Jared Lougher. „Musela som tu byť na hlasovanie. Nemohla som dovoliť, aby sa pre moju
Gabby Giffordsová
Foto: SITA, AP Foto: SITA, AP

neúčasť zrútila naša ekonomika,“

povedala kongresmanka, uvádza portál Sme.sk. Giffordsová sa objavila v Snemovni reprezentantov po siedmich mesiacoch.

Prestrelka v Tucsone

Tragický incident sa odohral v priestoroch nákupného strediska v Tucsone v štáte Arizona, kde 40-ročná kongresmanka Demokratickej strany organizovala stretnutie s občanmi. Podľa výpovedí svedkov páchateľ mieril priamo na Giffordsovú, ktorú z tesnej blízkosti postrelil do hlavy. Jeho vyčíňanie neprežilo šesť ľudí, ďalších 13 ich utrpelo zranenia. V prípade dokázania viny hrozí obvinenému 22-ročnému Jaredovi Lougherovi až trest smrti. Ten svoju vinu aj pod ťarchou rozsiahlych dôkazov naďalej odmieta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaGabrielle Giffordsová