V 2011 budeme hospodáriť s deficitom 3,8 mld. eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mikloš
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 22. septembra (WEBNOVINY) – Štát by mal v budúcom roku hospodáriť so schodkom 3,836 mld. eur. Vyplýva to zo základných parametrov štátneho rozpočtu, na ktorých sa dohodli lídri koaličných strán. Celkové príjmy štátneho rozpočtu by mali v roku 2011 dosiahnuť 13,1 mld. eur a celkové výdavky vrátane prostriedkov z eurofondov a na spolufinancovanie by mali byť rozpočtované v sume 16,936 mld. eur. Informovalo o tom ministerstvo financií, ktoré v najbližších dňoch skompletizuje celkový návrh štátneho rozpočtu na budúci rok ako aj návrh rozpočtu verejných financií na najbližšie tri roky.

Deficit rozpočtu v tomto roku by sa mal pohybovať okolo 5 mld. eur, oznámilo to MF SR

Na tento rok boli príjmy ešte predchádzajúcou vládou rozpočtované na úrovni 12,531 mld. eur a celkové výdavky vo výške 16,277 mld. eur. Deficit bol rozpočtovaný v sume 3,746 mld. eur. Podľa skutočného vývoja sa však tieto parametre podľa rezortu financií nepodarí naplniť a deficit štátneho rozpočtu sa zrejme bude pohybovať pri úrovni 5 mld. eur, čo bude znamenať nárast deficitu verejných financií v tomto roku na 7,8 % hrubého domáceho produktu.

Poslanci počítajú v rozpočte so škrtaním výdavkov

Uvedené parametre rozpočtu na rok 2011 počítajú so škrtaním výdavkov oproti tohtoročnej skutočnosti v rôznych oblastiach v sume 985,6 mil. eur tak, ako o tom informovala v utorok premiérka Iveta Radičová. Pôjde najmä o škrty v mzdových výdavkoch a prevádzkových výdavkoch jednotlivých kapitol. Na druhej strane však koalícia rozhodla o navýšení výdavkov na priority, najmä v oblasti dopravy ale aj v sociálnej oblasti a podpore rodiny v celkovej sume 346 mil. eur.

Samotné škrty v mzdových výdavkoch by mali v budúcom roku oproti očakávanej skutočnosti za tento rok dosiahnuť 153,7 mil. eur. Zníženie prevádzkových výdavkov jednotlivých kapitol, okrem rezortu obrany, predstavuje 60,7 mil. eur a úspory v samotnom rezorte obrany majú dosiahnuť 89 mil. eur. Okrem toho vláda projektuje ďalšie škrty, napríklad na rekonštrukcii národného futbalového štadióna v sume 27,6 mil. eur, v príspevku k priamym platbám poľnohospodárom 38,1 mil. eur. Ušetriť sa má aj na rekonštrukcii Bratislavského hradu 10 mil. eur.

Parametre budúcoročného rozpočtu navyše nepočítajú v budúcom roku ani so žiadnymi priamymi transfermi zo štátneho rozpočtu pre samosprávy, čo znamená úsporu 89,8 mil. eur. Menej prostriedkov by malo zo štátneho rozpočtu smerovať aj do zdravotníctva, a to o 84,9 mil. eur, čo však bude sčasti kompenzované nárastom príjmov zo zdravotných odvodov o odhadovaných 54 mil. eur. Významne by mali okrem iného klesnúť aj investičné stimuly, o 76,4 mil. eur.

Chcú zvýšiť výdavky na podporu rodiny

Na druhej strane plánuje vláda navýšiť výdavky na cesty a železnice oproti tohtoročnému rozpočtu o 227,9 mil. eur. Zvýšiť by sa mali aj výdavky na podporu rodiny o 90,7 mil. eur a výdavky na pomoc v hmotnej núdzi o 20,6 mil. eur. Kabinet by tiež mal podľa parametrov rozpočtu vyčleniť aj 33,5 mil. eur na program protipovodňovej ochrany, ktorý bude úplne novou položkou v rámci kapitoly Úradu vlády SR. Mierne sa tiež bude navyšovať rozpočet na platy pedagogických zamestnancov o 6,8 mil. eur.

Opozičný Smer nesúhlasí s prístupom vlády ku konsolidácii

Opozičná strana Smer-SD nesúhlasí podľa svojho predsedu Roberta Fica s prístupom súčasnej vlády ku konsolidácii verejných financií. Súčasná vláda sa totiž podľa expremiéra vydala cestou zdražovania a prenášania ťarchy ozdravenia verejných financií na najslabšie skupiny obyvateľstva. „My odmietame vyššie zdaňovanie spotreby,“ uviedol na dnešnej tlačovej besede Robert Fico v reakcii na vládou schválené opatrenia v daňovej oblasti. Ako dodal, negatívne pocítia zvýšenie daní hlavne občania s príjmom 300 alebo 400 eur, ktorí minú všetky peniaze na základné potreby.

Minulá vláda mala podľa Fica pripravený jasný plán ako konsolidovať verejné financie tak, aby sa ich deficit znížil na 3 % hrubého domáceho produktu do roku 2012. Prekvapilo ho preto, že súčasná vláda hovorí o znížení deficitu na úroveň maastrichtského kritéria až v roku 2013. Minulá vláda chcela dosiahnuť zníženie deficitu hlavne prostredníctvom rastu ekonomiky a zvyšovania zamestnanosti. V prípade potreby však bola podľa Roberta Fica pripravená siahnuť aj na peniaze v dôchodkových správcovských spoločnostiach.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta RadičováRobert Fico
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SRVláda SR