V Európe sa zrejme pripravuje tlač národných mien

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze

BRUSEL 8. decembra (WEBNOVINY) – Niektoré európske centrálne banky začali zisťovať, akým spôsobom by bolo možné čo najrýchlejšie vytlačiť bankovky národnej meny.

Dôvodom sú obavy z rozpadu eurozóny. Vo štvrtok o tom informoval Wall Street Journal Europe.

Európske centrálne banky sa podľa novín pripravujú na „život po eure“. Napríklad írska centrálna banka zvažuje, akým spôsobom zabezpečí prístup k tlačiarenským strojom, ak bude potrebné obnoviť národnú menu. Okrem toho, centrálne banky krajín mimo eurozóny pripravujú opatrenia, ktoré ochránia ich krajiny v prípade rozpadu eurozóny.

V Grécku od roku 1941 fungovala štátna tlačiareň bankoviek IETA. Je moderne vybavená, hoci jej činnosť je značne obmedzená. Práve Grécko je jednou z krajín, ktorá je najviac skloňovaná v súvislosti s opustením eurozóny. Hovorca gréckej centrálnej banky však poprel, že by sa krajina chystala zvyšovať kapacitu tlačiarne. „O žiadnych podobných krokoch sme nerokovali,“ informoval hovorca.

Európska centrálna banka nemá samotnú tlač bankoviek v kompetencii. Každý rok sa o tlač bankoviek stará iná skupina krajín a objem vytlačených bankoviek sa každý rok líši. Napríklad v minulom roku sa vytlačilo 127,5 milióna desaťeurových bankoviek. Tento rok si 11 krajín medzi sebou podelilo tlač 1,71 miliárd kusov päťeurových bankoviek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať