V Medzilaborciach budú mať elektráreň na biomasu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Biomasa _ bardejov
Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 10. februára (WEBNOVINY) – V Medzilaborciach zrejme vyrastie nová elektráreň na biomasu. Plánuje ju postaviť košická spoločnosť Amarco, s.r.o. za približne 3,2 mil. eur. Ako vyplýva z investičného zámeru, ktorý už investor predložil na posúdenie vplyvov na životné prostredie (Environmental Impact Assessment – EIA), elektrický výkon bioplynovej elektrárne bude 572 kilowattov a tepelný výkon 558 kilowattov. S výstavbou elektrárne chce spoločnosť začať v budúcom roku, pričom ukončenie výstavby je naplánované o pol roka neskôr.

Investor plánuje postaviť energetický zdroj v lokalite Vydraň, ktorý bude slúžiť na energetické zhodnocovanie biomasy a biologicky rozložiteľných odpadov. “V bioplynovej stanici bude premenou biomasy a biologicky rozložiteľného odpadu bez prístupu vzduchu pomocou metanogénnych baktérií vo fermentačných nádržiach vznikať bioplyn a digestát, ktorý sa využíva ako hnojivo. Bioplyn bude spaľovaný v kogeneračnej jednotke,“ uviedol investor v posudzovanom zámere.

Spoločnosť Amarco vznikla podľa výpisu z Obchodného registra SR v roku 1997. Okrem iného predmetom jej činnosti je výroba kvapalných pohonných látok a výroba biopalív ako aj podnikanie v oblasti nakladania s iným ako nebezpečným odpadom. Jediným vlastníkom spoločnosti so sídlom v Košiciach je fyzická osoba.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať