V obchodoch budú slovenské paradajky po celý rok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pradajky
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Kúpiť v obchodných reťazcoch takmer počas celého roka paradajky zo Slovenska už nebude problém.

Spoločnosť Prima Fruit totiž v obci Horná Potôň pri Dunajskej Strede postavila na ploche šesť hektárov najväčší skleník svojho druhu. Na jeho vykurovanie bude využitá geotermálna energia, pričom ročne v ňom plánuje firma dopestovať až 3 250 ton paradajok.

Celkové náklady na výstavbu skleníka dosiahli 8,14 mil. eur, z čoho 70 % financovala Slovenská sporiteľňa. Investícia prinesie do regiónu 50 nových pracovných miest.

Zakladatelia firmy Prima Fruit už mali niekoľkoročné skúsenosti s pestovaním rajčín aj s výstavbou skleníkov. Ich biznis model sme už dobre poznali a taktiež nás presvedčilo, že klient dokáže produkciu umiestniť do slovenských reťazcov,“ vysvetlil riaditeľ regionálneho firemného centra Slovenskej sporiteľne v Trnave Stanislav Plevák.

S výsadbou paradajok začala spoločnosť Prima Fruit v týchto dňoch, prvé plody sa dostanú do obchodov už v apríli. Skleník bude produkovať čerstvé rajčiny nepretržite desať mesiacov v roku, vďaka čomu získa prácu minimálne 50 ľudí. V letných mesiacoch sa počíta s ďalšími desiatkami brigádnikov.

Spoločnosť Prima Fruit týmto projektom reaguje na požiadavku slovenských spotrebiteľov, ktorí majú záujem o domácu zeleninu. Paradajky nebudú postrekované pesticídmi, na ich ochranu pred škodcami sa používa tzv. biologická ochrana, čo prispieva aj k ochrane životného prostredia.

Jedna rastlina dosahuje výšku 6 až 12 metrov a za jeden rok poskytne až 25 kilogramov paradajok. Celkovo bude na ploche šesť hektárov 130 tisíc sadeníc, vďaka čomu sa ročne vypestuje viac ako 3 tis. ton paradajok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať