V obchodoch je stále menej slovenských potravín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
žena, nakupovanie, potraviny
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 27. júna (WEBNOVINY) – Podiel slovenských potravín na pultoch našich obchodných reťazcov klesá. Podľa prieskumu, ktorý pre Potravinársku komoru Slovenska (PKS) vypracovala agentúra GfK, sa totiž v porovnaní s minulým rokom podiel slovenských potravín v našich obchodoch znížil o 2 percentuálne body zo 46 % na 44 %, čo zároveň predstavuje pokles o 4,3 %.

Podľa výsledkov prieskumu je najviac slovenských potravín zastúpených na regáloch reťazcov Coop Jednota (64 %) a CBA (57 %), naopak výrazne najnižšie zastúpenie našich výrobkov je v reťazci Lidl, a to 18 %.

PKS preto vyzýva obchodné reťazce, aby v najbližších rokoch zvýšili podiel slovenských potravín na svojich pultoch na aspoň 60 %. Reťazce, ktoré už túto úroveň dosahujú, by sa ju mali podľa PKS snažiť udržať.

Tie z nich, ktoré majú na svojich pultoch menej ako 60 % slovenských potravín, by mali súčasnú úroveň zvyšovať aspoň o päť percentuálnych bodov ročne. „Šesťdesiat percent nie je nedosiahnuteľný cieľ a vieme sa k nemu dopracovať tak rýchlo, ako sme zaznamenali pokles v posledných rokoch,“ skonštatoval na štvrtkovej tlačovej besede člen predstavenstva PKS Jozef Špirko.

PKS chce 60 percent

Ľubomír Jahnátek
Foto: SITA/Diana Černáková

Podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka predaj slovenských potravín rastie. „Ja mám úplne opačný pocit, ja mám dojem, že podiel slovenských výrobkov stúpa,“ skonštatoval v reakcii na prieskum s tým, že klesá len produkcia mlieka.

Prieskum však nehovorí o objeme predaja, ale o zastúpení na pultoch obchodov. „My sledujeme to, koľko priestoru dostávame na pultoch. Podiel, ktorý dostávame na pultoch, je menší ako podiel predaja našich výrobkov. Nechceme, aby bol tento podiel diktovaný rozhodnutiami centrály reťazcov v zahraničí, ale dopytom zo strany zákazníkov,“ skonštatoval prezident PKS Daniel Poturnay s tým, že v potravinárstve máme aj významné možnosti rozvoja zamestnanosti.

Slovensko je najhoršie z visegrádskej štvorky

Za obdobie rokov 1999 až 2011 sme podľa údajov PKS na Slovensku zaznamenali pokles potravinárskych podnikov z 369 na 218, stratu takmer 18 tisíc pracovných miest a pokles využitia výrobných kapacít pod 50 %.

Podľa potravinárov je Slovensko v oblasti zastúpenia vlastných výrobkov na pultoch obchodov najhoršie v porovnaní s ostatnými krajinami visegrádskej štvorky.

Spomedzi členských krajín únie je podľa PKS Slovenská republika v zastúpení domácej produkcie na domácom trhu dokonca na štvrtom najhoršom mieste.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef Špirko
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SRPKS Potravinárska komora Slovenska