V očakávaní schválenia Eurovalu posilnil akciový trh USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Burza, USA
Foto: SITA/AP

NEW YORK 12. októbra (WEBNOVINY) – Americký akciový trh v úvode stredajšieho obchodovania posilnil, pričom mu pomohlo už len očakávanie toho, že na Slovensku sa dosiahne dohoda o posilnení záchranného fondu eurozóny.

Zavážilo vyjadrenie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, keď uviedla, že si je istá ratifikáciou Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) ešte pred summitom EÚ, ktorý bude 23. októbra.

Priemyselný index Dow Jones si pripísal 0,5 % a vzrástol na 11 473,37 bodu, index Standard & Poor’s 500 získal 0,69 % a vzrástol na 1 203,80 bodu a technologický Nasdaq posilnil o 0,84 % na 2 604,71 bodu. Finančný sektor patril k tým, ktorým sa v úvode obchodovania darilo najviac a bankový index KBW si pripísal 1,3 %. Napríklad banka JPMorgan Chase & Co zdražela o 2 %.

Predseda Smeru Robert Fico v stredu informoval o dohode medzi lídrami SDKÚ-DS, KDH, strany Most-Híd a Smer-SD, podľa ktorej vláda vo štvrtok doručí do Národnej rady SR návrh ústavného zákona o konaní predčasných parlamentných volieb 10. marca. Vláda tiež predloží návrh na skrátené legislatívne konanie, aby bolo možné tento zákon, v čo najkratšom čase schváliť. Keď bude zákon schválený, pristúpi parlament k ratifikácii eurovalu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dow JonesRobert Fico