V štátnej firme sa šafárilo, strata je v stovkách tisíc eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlak
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 23. februára (WEBNOVINY) – V spoločnosti Technická obnova a ochrana železníc, a.s. (TOOŽ), ktorá je 100-percentnou akciovou spoločnosťou štátu, sa údajne za bývalého vedenia Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR šafárilo s peniazmi.

Škoda pre štát by sa mala pohybovať v rozsahu niekoľkých stoviek tisíc eur. Padnúť by preto malo aj trestné oznámenie. Vyplýva to z informácií zverejnených rezortom dopravy.

TOOŽ mala podľa vedúceho služobného úradu v rezorte dopravy Petra Macha, napriek tomu, že bola v strate a nemala dostatok zdrojov, kúpiť vilu v lukratívnej časti Žiliny, ktorá sa mala stať novou centrálou firmy. Zároveň na seba prevzala právny záväzok investovať do objektu ďalšie finančné prostriedky. „Tento nákup vyšiel TOOŽ na temer milión eur,“ uviedol Mach. Podľa neho išlo o zbytočnosť, keďže spoločnosť sídlila v primeraných prenajatých priestoroch. Zároveň dodal, že všetky operácie sa diali so súhlasom bývalého ministra Ľubomíra Vážneho.

Súčasné vedenie TOOŽ pritom nové sídlo nevyužíva, prenajaté priestory považuje za vyhovujúce a uvažuje nad predajom vily. Podľa predsedu predstavenstva firmy Juraja Marka sa cena zrekonštruovaného objektu pohybuje medzi 400 až 500 tis. eur. Strata z predaja tak môže dosiahnuť približne 500 tis. eur. Marko však zároveň upozorňuje, že je otázne, či sa vôbec objekt predať podarí.

Vážny to považuje za pseudo kauzu

Poslanec a exminister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD) v reakcii zaslanej agentúre SITA tvrdí, že celý proces získania vily bol riadne zdokumentovaný, schválený predstavenstvom i dozornou radou TOOŽ a boli splnené všetky zákonné náležitosti. „Táto pseudo kauza má len zakryť nehorázne zdražovanie,“ myslí si Vážny. Zároveň očakáva, že avizované trestné oznámenie nebude mať len podobu získavania politických bodov, ale bude dotiahnuté do konca.

„V roku 2008 bola TOOŽ v zisku s dobrou perspektívou rastu, a preto je evidentné, že spoločnosť mala záujem o vlastné sídlo, pretože bola a v súčasnosti je v prenájme. Podnikateľský zámer predpokladal, že spoločnosť bude polovicu budovy užívať a polovicu prenajímať tak, aby na seba budova zarobila,“ uviedol Vážny. Vedenie firmy podľa exministra preto uzavrelo zmluvu s realitnou kanceláriou, ktorá predložila ponuku piatich objektov na výber.

Vážny ďalej uviedol, že objekt je v súčasnosti skolaudovaný, a preto je otázne, prečo ho TOOŽ nezačala užívať. „Zrejme má o túto vilu niekto vopred nominovaný záujem,“ myslí si bývalý minister dopravy. Podľa neho treba venovať pozornosť skôr tomu, prečo spoločnosť ide „dolu vodou“, keď v minulom období bola dobre zazmluvnená s výkonmi do roku 2013. „Otázne je, prečo súčasné vedenie postupuje sebazničujúco a spoločnosť o zákazky prichádza,“ dodal Vážny.

Uzatvorili zmluvu bez peňazí

Kúpna zmluva uzatvorená s firmou Žilinská poradenská, s.r.o. koncom roka 2009 bola na sumu 509 tis. eur. Rekonštrukciou za 464,7 tis. eur bolo poverená spoločnosť R.A.F. holding, s.r.o. Ročný nájom za staré priestory, v ktorom je započítaná aj spotreba elektrickej energie, vodného, stočného, TÚV, kúrenia a parkovacie miesta je pritom 29 874 eur bez DPH. Pri porovnaní so sumou, ktorá bola investovaná do kúpy a rekonštrukcie vily je tak podľa Marka návratnosť na ušetrenom nájomnom 32,5 roka.

Ministerstvo dopravy pritom upozornilo, že samotná TOOŽ nemala na kúpu a rekonštrukciu vily peniaze. Získala ich tak, že za takmer 830 tis. eur predala Slovenskej správe ciest (SSC), ktorá je rozpočtovou organizáciou rezortu dopravy, provizórny most, ktorý mala dovtedy SSC v prenájme. Tá pritom na jeho kúpu nemala peniaze a musela ich účelovo získať od ministerstva dopravy. Rezort poukázal aj nezrovnalosti v kúpnej zmluve a vo faktúrach. TOOŽ napríklad nemá originál zmluvy o dielo, iba kópie na ktorých je však uvedená iná cena za rekonštrukciu. Jedna faktúra bola zase dodaná ešte pred uzatvorením kúpnej zmluvy.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír VážnyPeter Mach