V štátnych nemocniciach sa zvýšia platy o štyri percentá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lekar
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 13. januára (WEBNOVINY) – Zamestnancom 24 koncových a špecializovaných nemocníc sa od polovice januára budú valorizovať mzdy.

Ako informoval predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ) Anton Szalay, s Asociáciou štátnych nemocníc sa dohodli na valorizácii základnej zložky mzdy, dosiahnutej zamestnancom k 30. septembru 2013 o 4 percentá.

Valorizácia sa nedotkne všetkých

Navyšovať sa bude od 15. januára toho roka. Dohoda je obsiahnutá v dodatku ku kolektívnej zmluve vyššieho stupňa (KZVS) z roku 2012.

„Valorizácia sa nedotkne tých zamestnancov, ktorých mzda bola v rokoch 2012 a 2013 zvýšená na základe osobitných zákonov, upravujúcich odmeňovanie lekárov, zubných lekárov, sestier a pôrodných asistentiek,“ vysvetlil Szalay.

Za dôležité považuje v rámci dohody i to, že zamestnávatelia garantujú úroveň minimálnych mzdových nárokov sestier a pôrodných asistentiek dosiahnutú ku koncu uplynulého roka.

V zdravotníctve ide o tímovú prácu

SOZ dlhodobo zastáva názor, že v zdravotníctve ide o tímovú prácu všetkých profesií, a preto nie je možné žiadnu skupinu zvýhodniť na úkor ostatných. Podľa Szalaya bolo cieľom vyjednávačov zmierniť neopodstatnené rozdiely v odmeňovaní medzi zamestnancami jednotlivých profesií v univerzitných, fakultných a špecializovaných zdravotníckych zariadeniach.

„Máme eminentný záujem, aby o pacientov v našich nemocniciach bolo stopercentne postarané, aby dostávali zdravotnú starostlivosť aj ďalšie služby v potrebnej kvalite, preto je táto informácia o zvyšovaní platov pozitívna a verím, že nie posledná“, konštatovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Ako dodala, podpis dodatku je pozitívnym signálom, nakoľko profesie, ktorých sa zvýšenie týka, sú pre každodenný chod nemocníc nenahraditeľné a potrebné. Podľa údajov rezortu v roku 2012 zarábali iní zdravotnícki pracovníci vo fakultných a univerzitných nemocniciach v priemere 783 eur, sestry a pôrodné asistentky si na výplatných páskach našli v priemere 1 016 eur a lekári zarábali priemerne 2 500 eur.

KZVS má platnosť do konca apríla toho roka. Odborári sa chcú pustiť do ďalšieho vyjednávania po tom, čo pripravia nový návrh kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa na nastávajúce obdobie.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anton SzalayZuzana Zvolenská