Veľkej Británii hrozí tretia vlna recesie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Libra
Foto: telegraph.co.uk

LONDÝN 10. decembra (WEBNOVINY) – Veľká Británia by sa mohla tretíkrát od finančnej krízy v roku 2008 prepadnúť do recesie, vyhlásil v nedeľu britský minister hospodárstva Vince Cable.

„Určite existuje riziko“, že Veľká Británia sa dostane do tretej vlny recesie, odpovedal na otázku v interview pre britský denník Observer. Krajina tiež čelí stagnácii v štýle japonskej „stratenej dekády“, dodal Cable, ktorý je jedným z najskúsenejších ministrov zo súčasnej koaličnej liberálnodemokratickej strany. „Najpravdepodobnejšie ale je, že sa budeme potácať okolo nuly,“ dodal.

Konzervatívny minister financií George Osborne v stredu minulý týždeň ohlásil nové oficiálne predpovede, ktoré predpokladaný rast zredukovali na 1,2 % v roku 2013 a 2 % v roku 2014. Britská ekonomika sa pritom tento rok zatiaľ zmenšila o 0,1 %. Vláda verí, že uvoľnená menová politika a rekordne nízke úrokové sadzby podporia obnovu súkromného sektora. Centrálnej banke však asi dochádzajú nápady alebo motivácia, vyhlásil minister Cable s tým, že nový guvernér Mark Carney, ktorý na post nastúpi v lete, snáď príde s čerstvými nápadmi, ako hospodárstvo krajiny podporiť.

Vince Cable je bývalý ekonóm, ktorý je zodpovedný za britskú hospodársku politiku. Už dlhší čas tvrdí, že ekonomike krajiny zúfalo chýba dopyt, no podporuje úsporný program vlády s cieľom znížiť deficit rozpočtu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe George Osborne