Vláda schválila pomoc Cypru, Fico vraví o krvavých šenkoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 24. apríla (WEBNOVINY) – Slovenská vláda je pripravená robiť všetko preto, aby deficit verejných financií klesal. Po stredajšom rokovaní kabinetu to vyhlásil premiér Robert Fico.

Ministri na rokovaní schválili Program stability Slovenskej republiky na roky 2013 až 2016, podľa ktorého by mal deficit slovenských verejných financií po tohtoročnom znížení na 2,9 % klesnúť v budúcom roku na 2,6 %.

Premiér však zároveň pripúšťa, že Slovensko je pripravené diskutovať o zmiernení tempa konsolidácie na celoeurópskej úrovni. „Z krízy sa dá iba preinvestovať. Je nezmysel očakávať, že hospodársky rast bude vyšší, ak budeme škrtať, ak budeme za každú cenu obmedzovať verejné výdavky. Preto zmiernenie tempa konsolidácie v roku 2014 a v ďalších rokoch je téma, na ktorej chceme participovať, ale za podmienky, že takéto zmiernenie sa bude týkať všetkých členských štátov Európskej únie, a nie iba niektorých jednotlivých štátov,“ uviedol Fico.

Okrem programu stability schválila vláda na svojom rokovaní aj Národný program reforiem Slovenskej republiky 2013. Ten predstavuje súbor politík, ktorých cieľom je prekonať súčasnú krízu a podporiť rast hospodárstva a zamestnanosti. „Štrukturálne opatrenia sú odpoveďou na potrebu oživenia ekonomiky,“ uvádza predkladateľ materiálu, ministerstvo financií. Jedným z bodov stredajšieho rokovania kabinetu bol aj Návrh východísk rozpočtu verejnej správy na roky 2014 až 2016. Ministri však rokovanie o tomto bode prerušili.

Kabinet v stredu predbežne schválil aj poskytnutie finančnej pomoci Cyperskej republike prostredníctvom Európskeho mechanizmu pre stabilitu. To, čo sa v súčasnosti deje na Cypre, pritom premiér Robert Fico nazval „krvavými šenkami“. „To je jednoducho doslova a do písmena totálna kontrola nad financiami tohto štátu. Tento štát musí prijať také tvrdé opatrenia, o ktorých sa v iných krajinách ani nesníva, pokiaľ ide o sociálny systém, pokiaľ ide o oblasť privatizácie, pokiaľ ide o oblasť bánk,“ uviedol v súvislosti s podmienkami pomoci Fico. Zároveň dodal, že takéto tvrdé protiopatrenia ešte neboli urobené pri poskytovaní pomoci.

Programy stability a konvergenčné programy sú požiadavkou Paktu stability a rastu a predkladajú sa každoročne Európskej komisii a Rade Európskej únie. Ich cieľom je prezentovať vývoj fiškálnej pozície, predpokladaný vývoj ekonomiky a popis opatrení rozpočtovej a hospodárskej politiky na dosiahnutie stanovených cieľov v strednodobom horizonte. Do Bruselu sa predkladajú v rámci tzv. európskeho semestra, ktorého cieľom je lepšia koordinácia rozpočtovej politiky a štrukturálnych politík zohľadňujúc pravidlá Paktu stability a rastu a stratégie Európa 2020.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico