VšZP spresnila počty poistencov na čakacích listinách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lekar operacia nemocnica
Foto: SITA/Viktor Zamborský
Poistovna
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 5. septembra (WEBNOVINY) – Na čakacích listinách Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) nebolo ku koncu marca tohto roka 16 310 ale 5795.

Uviedla to v reakcii na analýzu čakacích dôb na plánovanú zdravotnú starostlivosť z dielne Health Policy Institute (HPI), hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková.

Čísla, o ktoré sa HPI opieralo, mali pochádzať z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Podľa Gašparíkovej VšZP síce údaj o 16-tisícoch čakateľov úradu poskytla, ten s ním však ďalej nepracoval.

„Tak sa stalo, že v zozname zostali aj poistenci, ktorí sa medzičasom prepoistili do inej zdravotnej poisťovne, ktorým už bola poskytnutá liečba, ktorí ju odmietli, prípadne poistenci perspektívne zaradení na operáciu až do roku 2015,“ povedala Gašparíková.

Zároveň doplnila, že aktuálne je na čakacích listinách zaradených 7 tisíc poistencov VšZP z čoho u 5 300 je predpokladaná doba čakania menej ako rok. Zvyšok pacientov si počká dlhšie z dôvodu kapacitných možností zdravotníckych zariadení.

„VšZP od októbra 2011 začala realizovať Rozvojové projekty, ktorých cieľom bolo práve odliečiť viac poistencov. Jedným z nich je projekt TEP, zameraný na skrátenie čakacích dôb pri operáciách bedrového a kolenného kĺbu, kde poistenci čakali najdlhšie,“ uviedla Gašparíková.

Poisťovňa na tento projekt vynaložila doteraz 3,5 milióna eur. Peniaze uhradila poskytovateľom nad rámec zmluvne dohodnutého objemu. VšZP má v pláne v rozvojových projektoch pokračovať a na ich financovanie chce využiť zisk dosiahnutý v roku 2011.

HPI zverejnilo analýzu čakacích dôb na plánované poskytnutie zdravotnej starostlivosti v polovici júla tohto roka. V materiáli dali autori odpovede na otázky, ako dlho musia pacienti čakať na plánovanú operáciu či zákrok v závislosti od svoje zdravotnej poisťovne alebo typu zariadenia. Prípadne, aké diagnózy sa častejšie ocitajú na čakacích listinách, koľko pacientov je na nich, ako aj to, aké faktory majú vplyv na čakacie listiny.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa