Výkupné ceny elektriny zo slnečných elektrární sa znížia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slnečná elektráreň

BRATISLAVA 10. marca (WEBNOVINY) – Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pripravuje opätovné zníženie výkupných cien elektrickej energie vyrobenej slnečnými elektrárňami. Investori, ktorí plánujú postaviť na Slovensku slnečnú elektráreň po 30. júni tohto roka, môžu počítať s garanciou výkupnej ceny elektriny len vo výške 295,17 eura za megawatthodinu. Tá pritom môže byť vyrobená len vo fotovoltickom zariadení s výkonom do 100 kilowattov, ktoré je umiestnené na strešnej konštrukcii alebo odvodovom plášti budovy. Spoločnosti, ktoré slnečné elektrárne uviedli respektíve uvedú do prevádzky ešte v prvom polroku tohto roka, pritom môžu rátať s výkupnou cenou elektriny vo výške od 382 do 387 eur za megawatthodinu. Investori, ktorí postavili slnečné elektrárne pred vyše rokom majú nárok na výkupnú cenu vo výške až 430 eur za megawatthodinu.

“Navrhovaná úprava vyplýva z aplikačnej praxe nadobudnutej počas predchádzajúceho regulačného roka v elektroenergetike,“ zdôvodnil pripravovanú zmenu regulačný úrad. Ten mení doteraz platný výnos, ktorý ustanovuje reguláciu cien v elektroenergetike, aj kvôli prijatiu novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energií, ktorú do parlamentu predložil poslanec za stranu SaS Ľudovít Jurčík. Pri ostatných obnoviteľných zdrojoch regulačný úrad výkupnú cenu elektriny nemení, respektíve mení len nepatrne.

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu (SAPI) žiada regulačný úrad o prehodnotenie predloženého návrhu výkupných cien. „V kumulatívnom vyjadrení predstavuje pokles výkupných vien v tomto roku celkovo až 43 %. Od 1. januára 2011 sme zaznamenali 10-percentný pokles cien a v návrhu ráta regulačný úrad od 1. júla tohto roka s poklesom výkupných cien o ďalších 33 %. Takýto pokles je bezprecedentný, neakceptovateľný a spôsobí zastavenie veľmi perspektívneho odvetvia slovenskej ekonomiky,“ reagoval zástupca riaditeľa asociácie Martin Toman. Podľa neho navrhované druhé zníženie výkupných cien počas tohto roka spôsobí nestabilitu podnikateľského prostredia a znemožní dostatočnú prípravu na realizáciu nových strešných inštalácií.

Väčšou reguláciou výstavby slnečných elektrární na Slovensku chce regulačný úrad dosiahnuť zníženie koncových cien elektriny pre spotrebiteľov. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví chce do konca júna tohto roka presne spočítať, koľko z plánovaných slnečných elektrární sa nakoniec do distribučnej siete pripojilo. „Z vlastnej iniciatívy zahájime fyzickú kontrolu pripájania obnoviteľných zdrojov. Následne zobjektivizujeme prognózovanú výšku výkonov, ktoré sa pripojili do sústavy,“ uviedol v utorok šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík. Pripájanie či nepripájanie slnečných elektrární do elektrizačnej siete by mohlo pozitívne ovplyvniť koncovú cenu elektriny už počas siedmeho mesiaca tohto roka. O koľko by mohla v júli kvôli tomu cena elektriny klesnúť, šéf regulačného úradu nevedel konkretizovať. Povinný výkup elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov vstupuje do koncových cien elektriny v rámci tzv. tarify za prevádzkovanie systému. Tá tvorí zhruba 10 % z celkovej ceny elektriny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef Holjenčík
Firmy a inštitúcie ÚRSO Úrad pre reguláciu sieťových odvetví