Z rozpočtu sa už teraz stal zdrap papiera, tvrdí SaS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Kažimír
Foto: SITA/Marián Peiger
Sulík, kollár
Foto: Archívne foto SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 1. februára (WEBNOVINY) – Rozpočet na tento rok sa podľa liberálov z SaS rozpadá už na začiatku roka.

Ako povedal predseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár, jeho najväčšími rizikami sú zdravotníctvo, kde narastajú dlhy, hospodárenie samospráv, ktoré napriek memorandu o šetrení môže deficit prehĺbiť a taktiež vysoká nezamestnanosť.

„Ešte neuschol atrament z pera ministra financií Petra Kažimíra pod štátnym rozpočtom na rok 2013 a už sa vlastne zo štátneho rozpočtu stal obyčajný zdrap papiera,“ vyhlásil Kollár na piatkovej tlačovej konferencii.

SaS ponúka riešenia

Ministrovi financií Petrovi Kažimírovi preto odporúča, aby do parlamentu spolu s listom, v ktorom bude musieť vysvetľovať nárast verejného dlhu nad 51 % hrubého domáceho produktu, poslal tiež balík nových konsolidačných opatrení, aby sa zabránilo ekonomickej katastrofe.

Vláde pritom ponúka aj niektoré riešenia. Medzi nimi aj zvýšenie nezdaniteľného minima. Podľa Kollára by to totiž znamenalo zvýšenie domácej spotreby, čo by nakoniec podporilo aj príjmovú stránku rozpočtu.

Zároveň odporúča do štátnych nemocníc nasadiť krízových manažérov, aby zabránili ďalšiemu narastaniu dlhov, zvýšiť adresnosť sociálnych dávok a znížiť výdavky na chod štátu.

Dôkazom je pokles Slovenska v konkurencieschopnosti

Dôkazom zlej hospodárskej politiky súčasnej vlády je však podľa liberálov aj pokles Slovenska v rebríčku konkurencieschopnosti.

Ešte horšie môže Slovensko v porovnaní s ostatnými štátmi podľa Juraja Miškova z SaS dopadnúť o rok, keď sa v ňom prejavia aj ďalšie negatívne opatrenia Ficovho kabinetu.

Už teraz sú pritom pred Slovenskom v hodnotení konkurencieschopnosti krajiny ako Peru, Maroko, Maurícius, Rwanda či Jordánsko.

Potrebná je ucelená koncepcia

„Vláda Roberta Fica nepredkladá žiadne systémové ucelené koncepčné riešenia pre krajinu. Ako prorastové opatrenia predstavuje iba rozdávanie dotácií, stimulov a rôzne schémy na rozdávanie peňazí z eurofondov,“ povedal v piatok Miškov.

Kabinet Roberta Fica preto vyzval, aby v krátkom čase predstavil verejnosti, voličom a poslancom v parlamente systémovú ucelenú koncepciu zvyšovania konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef KollárRobert Fico
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySaS Sloboda a Solidarita