Za júnové povodne odškodnenie 5 mil. eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Povoden
Foto: Ivan Fleischer

BRATISLAVA 16. septembra (WEBNOVINY) – Rezort pôdohospodárstva odškodní poľnohospodárov za júnové povodne sumou okolo päť miliónov eur. Podľa ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona by mohli byť reálne peniaze na účtoch poškodených v druhej polovici novembra. Výšku škôd vypočítal Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy na základe satelitných snímok z júna a porovnávacích snímok z júla. Celkovo by na odškodnenie poľnohospodárov malo ísť päť miliónov eur, povedal vo štvrtok minister Simon na tlačovej besede.

Sumu 5 mil. eur označil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Vladimír Chovan za „horšiu ako zlý vtip“. Záplavy v júni postihli takmer 131 tisíc hektárov pôdy. V júli bolo pod vodou ešte 13,4 tisíca hektárov, dodal Simon s tým že celková výška škôd, ktorá po tomto výpočte vyšla, je 54 mil. eur. Sumu odškodnenia vo výške 5 mil. eur preto Chovan považuje za vyhodenie peňazí von oknom.

Ako poznamenal minister, z odškodňovania budú vylúčení poľnohospodári, ktorým povodne zasiahli menej ako 30 percent produkcie a výška škôd bola nižšia ako 2 000 eur. „Nie je to naše rozhodnutie, ale musíme sa s tým vysporiadať,“ reagoval minister na pravidlá, ktoré schválila v zákone predchádzajúca vláda. Po odpočítaní tejto skupiny, zostala škoda vo výške 17 miliónov eur.Z týchto 17 miliónov odpočítame 30 percent úrovne, aby sme boli ku každému seriózni a korektní, tak nám ostáva odškodniť sumu päť miliónov eur aj niečo,“ dodal minister. V praxi to bude znamenať, že ak mal poľnohospodár škodu na úrode vo výške 32 percent, 30 percent sa odráta a štát preplatí dve percentá, vysvetlil minister. Pri výpočte škôd sa bude pritom vychádzať z trojročných priemerných cien jednotlivých komodít.

Poškodení poľnohospodári budú môcť podľa ministra podávať žiadosti o odškodnenie v priebehu októbra. Ešte pred tým však bude musieť výšku vypočítaných škôd notifikovať Brusel. „Sme povinní takýto krok urobiť,“ vysvetlil šéf rezortu. Pri podávaní žiadostí budú môcť vychádzať z údajov, ktoré sú zo satelitných snímok k dispozícií a overiť si tak prípadnú výšku škôd. Postihnutých je niečo cez tisíc poľnohospodárov. Satelitné snímky, ktoré podrobne ukazujú zaplavené územia, stáli takmer 18 tisíc eur. Podľa Simona je tento spôsob odškodňovania transparentný a nemôže pri ňom dôjsť k podvodom.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimír ChovanZsolt Simon