Zelených budov na Slovensku napriek tlaku EÚ nepribúda

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stavba
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 31. mája (WEBNOVINY) – Výstavba úsporných budov je na Slovensko stále v plienkach, a to aj napriek blížiacej sa povinnosti v rámci opatrení EÚ začať s ich rozsiahlou výstavbou aj u nás. Ako v rozhovore pre agentúru SITA uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti e-Dome a člen predstavenstva Slovenskej rady pre zelené budovy Pavol Kukura, po roku 2018 budú musieť všetky novopostavené štátne budovy mať nulovú spotrebu energie z primárnych zdrojov a po roku 2020 sa toto pravidlo začne vzťahovať už na všetky novopostavené budovy v EÚ. „V prípade, že budú mať nejakú spotrebu energie, tá by mala byť z obnoviteľných zdrojov,“ vysvetlil Kukura.

Európska únia podľa neho nastavila legislatívu tak, aby podporila výstavbu zelených budov a do roku 2018 by malo túto legislatívu začať uplatňovať aj Slovensko, pričom samotnú transpozíciu opatrení EÚ musí štát stihnúť oveľa skôr. V súčasnosti sme totiž vo výstavbe zelených budov výrazne pozadu nielen v porovnaní s krajinami západnej Európy, ale oveľa ďalej je aj Česká republika. „Slovensko je oneskorené oproti Českej republike, je to vidieť aj v tej oblasti záujmu o úsporné budovy, aj v oblasti praktických realizácii,“ povedal Kukura.

Zatiaľ čo u nás sú vo výstavbe momentálne iba dva projekty, ktoré môžu po dokončení získať certifikát o úspornosti – EcoPoint v Košiciach a Bratislava Business Center 1 Plus, v Českej republike má dva najvýznamnejšie certifikáty už 24 budov. „Rozdiel je veľký aj v počte pasívnych budov, ktoré sú vlastne rezidenčné budovy a ktoré majú energetickú úsporu v konštrukciách, lebo sú veľmi dobre izolované. V Českej republike je 23 pasívnych budov na milión obyvateľov, u nás sa to zatiaľ nedá vyčísliť, lebo je ich veľmi málo,“ uviedol Kukura.

Tento rozdiel medzi štátmi považuje za kombináciu zmýšľania ľudí, tlaku komerčných firiem a nedostatočnej politickej podpory. Podľa neho je okrem legislatívnej zmeny potrebná aj istá forma vzdelávania investorov, architektov a developerov, keďže tie isté firmy, ktoré na Slovensku stavajú klasické budovy sa v Čechách zameriavajú na projekty s certifikátom. „V Čechách dnes už veľká administratívna budova alebo veľký bytový projekt, ktorý nemá certifikát, nie je možné postaviť, lebo potom tá budova nemá konkurenčnú výhodu medzi ostatnými projektmi,“ vysvetlil Kukura.

Podľa jeho slov je preto potrebná konkurencia, legislatíva a tlak verejnosti, ktorý by developerov motivoval k výstavbe zelených budov. „Má to logiku, takáto budova totiž šetrí energiu, je ekologickejšia, chráni životné prostredie a nevytvára toľko CO2,“ dodal Kukura.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia