Železnice investujú do modernizácie a nákupu nových vlakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlak Lucia
Foto: SITA/Tomáš Somr
Vlak
Foto: SITA/Dušan Hein
Vlak, vozeň
Foto: SITA/Tomáš Somr
Dvojposchodový vlak Lucia začal už premávať
Foto: SITA/Tomáš Somr
Vlak
Foto: Ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 11. januára (WEBNOVINY) – Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. výhľadovo počíta v tomto roku s investíciami za 247,17 mil. eur. Z toho majú dosiahnuť úvery 133,1 mil. eur, prostriedky Európskej únie 59,18 mil. eur a zdroje štátneho rozpočtu 40,9 mil. eur.

Vyplýva to z informácie ministerstva dopravy o hospodárskych výsledkoch a investičných plánoch vybraných podnikov v jeho pôsobnosti. Predpoklad investícií štátneho osobného dopravcu v rokoch 2013 a 2014 je 176,92 mil. eur a 140,41 mil. eur.

Na nákup nových vlakových súprav v rámci už realizovaného európskeho projektu plánuje Železničná spoločnosť v terajšom roku použiť 107,16 mil. eur. Z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF) a štátneho rozpočtu má na to získať po 40,9 mil. eur a z úverov zvyšných 25,4 mil. eur.

Štátny osobný dopravca predpokladá cez nový európsky projekt v prípade jeho schválenia nakúpiť ďalšie nové vlaky za 21,5 mil. eur. V tomto prípade by mal Kohézny fond Európskej únie poskytnúť 18,3 mil. eur a vlastné zdroje spoločnosti majú tvoriť 3,2 mil. eur.

Modernizácia a prestavba vozňov

Do modernizácie a prestavby vozňov a rušňov, vrátane nákupu osobných klimatizovaných vozidiel prvej triedy predpokladá Železničná spoločnosť v tomto roku investovať spolu 43,8 mil. eur.

Na nákup ďalších osobných klimatizovaných vozňov prvej a druhej triedy na základe opcie chce dať 26,7 mil. eur. Za získanie divízie technicko-hygienickej údržby a opravárenskej základne zo Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. predpokladá osobný prepravca zaplatiť 35 mil. eur. Chce pritom využiť cudzie zdroje. Investície do tohto majetku majú predstavovať ďalších 9 mil. eur, pôjde čiastočne o vlastné a cudzie prostriedky. Ostatné investície v tomto roku majú dosiahnuť 4 mil. eur.

Nové vlaky

V tomto a budúcom roku chce Železničná spoločnosť získať cez realizovaný európsky projekt spolu dvadsať nových vlakov a dva rušne spolu za 143,4 mil. eur. V minulom roku už zaradila do osobnej dopravy jedenásť nových súprav. V rámci nového európskeho projektu chce v tomto a ďalších dvoch rokoch nakúpiť aj 25 nových vlakov v hodnote 173,25 mil. eur.

V terajšom a nasledujúcom roku chce tiež získať cez opciu desať klimatizovaných vozňov prvej triedy a dvadsať klimatizovaných vozňov druhej triedy za 53,4 mil. eur.

Zakontrahované má zdroje na modernizáciu 38 vozňov v tomto a ďalšom roku za 23,1 mil. eur, ako aj na modernizáciu štrnástich motorových rušňov do roku 2014 za 26,2 mil. eur a na prestavbu dvanástich elektrických rušňov do budúceho roku za 28,1 mil. eur. Zakontrahované sú aj investície na nákup piatich klimatizovaných vozňov prvej triedy v tomto roku za 9,5 mil. eur.

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. začala svoju činnosť ako samostatný podnik od začiatku roka 2005 po rozdelení bývalej Železničnej spoločnosti, a.s. na dva subjekty. Spoločnosť prebrala aktivity v osobnej železničnej doprave, eviduje základné imanie vo výške 212,44 mil. eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko