Železnice potrebujú na obnovu parku 615 mil. eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlak
Foto: Ilustračné foto: SITA/Zuzana Babjáková

BRATISLAVA 19. mája (WEBNOVINY) – Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK Slovensko) plánuje pre dosiahnutie strategických cieľov investovať v rokoch 2009 až 2015 najmä do obnovy lokomotív a osobných vozňov celkom 615,347 mil. eur. V takom prípade by sa mal do piatich rokov znížiť priemerný vek zastaraných vozňov z 32,4 na 27,6 roka a lokomotív z 32,6 na 22,05 roka. Vyplýva to zo správy o stave plnenia projektov modernizácie mobilného parku Železničnej spoločnosti Slovensko za roky 2008 a 2009. Materiál vzala vláda na stredajšom zasadnutí na vedomie, na rokovanie ho predložil minister dopravy Ľubomír Vážny.

Stratégia rozvoja dopravy na Slovensku do roku 2020 uvažuje s investičnou podporou na rozvoj a modernizáciu mobilného parku osobného železničného prepravcu v rokoch 2010 až 2015 v celkovej sume 257,14 mil. eur a zvýšenou úhradou výkonov vo verejnom záujme na úrovni 200 mil. eur ročne. ZSSK Slovensko plánuje v tomto roku realizovať štyri projekty financované z kapitálového transferu vo výške 26,2 mil. eur. Železnice pokračujú v príprave a realizácii 12 investičných projektov pre roky 2008 až 2012 v súlade so schváleným zoznamom a na základe poskytnutého kapitálového transferu v minulom roku deväť projektov. Na uvedené účely bolo pre železnice vyčlenených k 15. aprílu 11,617 mil. eur. O navýšení limitu výdavkov bude rezort dopravy rokovať s ministerstvom financií.

ZSSK Slovensko v súčasnosti implementuje tri projekty na obnovu svojho mobilného parku s využitím finančných prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Doprava. Železnice na základe týchto projektov postupne nakúpia 10 dvojpodlažných elektrických vlakov pre prímestskú dopravu, 10 dvojpodlažných súprav push – pull pre prímestskú dopravu, vrátane modernizácie 10 elektrických rušňov a nákupu dvoch elektrických trojsystémových rušňov. Ich zhotoviteľmi sú české spoločnosti Škoda Vagonka, a.s. Ostrava a Škoda Transportation, a.s. Plzeň. Dvanásť motorových vlakov pre medziregionálnu dopravu zasa dodá slovenský výrobca ŽOS Vrútky, a.s.

Na základe zmluvy s ministerstvom dopravy sa ZSSK Slovensko stala prijímateľom nenávratného finančného príspevku pred rozhodnutím Európskej komisie. Zazmluvnená výška podpory pre projekt obnovy koľajových vozidiel v súčasnosti dosahuje 176,317 mil. eur, čo predstavuje 76 % z celkových nákladov projektu vo výške 231,96 mil. eur. K polovici marca boli uskutočnené tri platby v objeme 17,63 mil. eur.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír Vážny
Firmy a inštitúcie ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko