Zistite si hodnotu Vašich cenných papierov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
CDCP logo
CDCP logo

BRATISLAVA 28. októbra (WBN/PR) – Od 1. januára budúceho roka vstupuje do platnosti nový cenník Centrálneho depozitára cenných papierov SR, a.s., na základe ktorého sa budú spoplatňovať účty majiteľov, na ktorých sú vedené cenné papiere v hodnote nad 35 eur. Výška poplatku je stanovená na 0,055% z menovitej hodnoty cenných papierov vedených na účte majiteľa. Minimálna výška poplatku je 10 eur a maximálna výška poplatku je 200 eur. Poplatok sa vypočítava z objemu cenných papierov ku koncu každého mesiaca a faktúry za vedenie účtu sa budú majiteľom zasielať po ukončení kalendárneho roka. To znamená, že poplatok za vedenie účtu majiteľa za rok 2011 sa bude fakturovať na začiatku roka 2012.

Veľa občanov má vo vlastníctve zaknihované cenné papiere ešte z prvej vlny kupónovej privatizácie, ktoré sú vedené na účte majiteľa v Centrálnom depozitári cenných papierov SR, a.s. (CDCP). Mnohé z týchto cenných papierov nemajú možno už žiadnu hodnotu. V súvislosti s nákladmi majiteľov účtov spojených s vedením účtov odporúčame, aby si občania zistili, či majú zriadený účet majiteľa v CDCP, aké cenné papiere sú vedené na ich účte majiteľa a akú majú trhovú hodnotu. Ak zistia, že nimi vlastnené cenné papiere pre nich nemajú žiadnu hodnotu, môžu ich bezodplatne previesť na Fond národného majetku SR (FNM). Vyhnú sa tak plateniu poplatkov za vedenie účtu.

Po prevode cenných papierov, FNM uhradí majiteľovi poplatok za vedenie účtu aj v prípade, že ho už zaplatil. Každý prevod nie je potrebné urobiť do konca tohto roka – teda pred začiatkom platnosti nového cenníka. Prevod cenných papierov na FNM zatiaľ nie je časovo obmedzený. Táto informácia sa netýka iba tých majiteľov, ktorí už dostali faktúru za vedenie účtu za rok 2008. Títo by sa mali rozhodnúť a urobiť prevod cenných papierov najneskôr do 17. decembra 2010 – ak chcú, aby im FNM vrátil aj poplatky za vedenie účtu majiteľa za rok 2008.

Stav svojich cenných papierov si môže majiteľ účtu zistiť, ak navštívi niektoré pracovisko obchodníka s cennými papiermi RM-S Market, o.c.p., a.s., ktorý poskytuje svoje služby aj na vybraných pracoviskách Slovenskej pošty, a.s. Po predložení občianskeho preukazu môže požiadať o aktuálny výpis z účtu majiteľa, ktorý dostane zadarmo. Hodnotu cenných papierov si môže zistiť v bankách, u obchodníkov s cennými papiermi alebo prípadne na Burze cenných papierov v Bratislave, a.s. Ak sa majiteľ účtu rozhodne pre prevod cenných papierov na FNM, môže ho zrealizovať opäť na pracovisku, kde mu bol poskytnutý bezplatný výpis z účtu majiteľa. Kompletný zoznam pracovísk, na ktorých je možné vykonať bezodplatný prevod cenných papierov na FNM, je možné nájsť na webstránkach www.natfund.gov.sk, www.rmsmarket.sk alebo www.cdcp.sk.

Ďalšie informácie k možnosti prevodu cenných papierov na FNM je možné získať na webstránkach FNM, RM-S Market, o.c.p., a.s. alebo CDCP alebo na bezplatnej telefonickej linke (aj z mobilu) 0800 888 250 alebo 0800 888 260.

Informáciu poskytol Centrálny depozitár cenných papierov, a.s.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie CDCP Centrálny depozitár cenných papierov SRFNM Fond národného majetku SR