Živnostníci chcú licencie na platenie daní a odvodov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze_euro
Foto: Archívne foto SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 11. júna (WEBNOVINY) – Zástupcovia živnostníkov chcú presadiť zavedenie licencií na platenie daní a odvodov. Podľa prezidenta Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov Vladimíra Sirotku sa tento návrh stretol so širokou podporou politických strán aj partnerských živnostenských organizácií.

„Inštitút licencií chceme presadiť ako dobrovoľný inštitút,“ povedal po pondelkovom stretnutí so zástupcami opozičnej SDKÚ-DS Sirotka. Podľa jeho slov by dobrovoľnosť licencií znamenala, že živnostníci by sa mohli rozhodnúť, či tento inštitút využijú alebo nie.

Myšlienku licencií, teda predplatenia daňových a odvodových povinnosti, podporuje aj SDKÚ-DS. „Chceme pripraviť takýto návrh zákona v spolupráci aj s ostatnými politickými stranami. Je jedno, kto to predloží, nám záleží na tom, aby sa podstata presadila,“ uviedol podpredseda strany Ivan Štefanec. Podľa Vladimíra Sirotku by bolo zavedenie licencií výhodné aj pre štát.

Ten by totiž dostal dane a odvody zaplatené vopred a pre malých podnikateľov by sa zjednodušil systém platenia daní a odvodov. Nový systém licencií by podľa Štefanca mohli využívať napríklad podnikatelia s obratom do 50 tisíc eur, teda do hranice, od ktorej vzniká povinnosť byť platcom dane z pridanej hodnoty.

S podporou živnostníkov sa na pondelkovom rokovaní stretol podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca aj návrh strany na zvýšenie hranice, od ktorej sú daňovníci povinní platiť preddavky na daň z príjmov fyzických osôb, a to zo súčasných 1 660 eur na 2 500 eur.

O tomto legislatívnom návrhu by mal parlament rokovať už na svojej júnovej schôdzi. Novela zákona o dani z príjmov má účinnosť navrhnutú od 1. januára 2013 a nové ustanovenia zákona by sa mali po prvýkrát v prípade schválenia použiť pri podaní daňového priznania za zdaňovacie obdobie roka 2012.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Štefanec