Zmena v predstavenstve Carga - Melníka vymenil Virba

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cargo Slovakia
Foto: railpictures.net

BRATISLAVA 11. januára (WEBNOVINY) – V predstavenstve štátnej Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. nastala zmena, keď jeho člena Jozefa Melníka v pondelok 10. januára vymenil Jozef Virba, ktorý je zároveň riaditeľom úseku prevádzky. O výmene vo vedení nákladného dopravcu rozhodol minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ. Melník v spoločnosti zároveň vykonával funkciu obchodného riaditeľa. O personálnej zmene informovala v utorok agentúru SITA riaditeľka odboru komunikácie Carga Monika Schmidtová bez uvedenia dôvodu.

Výmenu v predstavenstve Cargo nezdôvodnilo ani po dodatočnej žiadosti agentúry SITA. „O menovaní a odvolávaní členov predstavenstva rozhoduje akcionár,“ dodala spoločnosť s tým, že Melník je momentálne na dovolenke. „Išlo o strategické rozhodnutie, ktoré nadväzuje na zmenu priorít v budúcom fungovaní Carga. Jozef Virba pôsobí v Cargu ako riaditeľ úseku prevádzky a v súčasnosti je pre akcionára dôležité mať v predstavenstve zastúpenie prevádzkového úseku,“ informoval agentúru SITA hovorca ministra dopravy Martin Krajčovič o dôvode zmeny v predstavenstve Carga.

V novembri minulého roka sa objavili pochybnosti o konflikte záujmov J. Melníka pre jeho predchádzajúce pôsobenie v troch logistických firmách. Rezort dopravy sa vtedy vyjadril, že zatiaľ nie je dôvod na jeho odstúpenie z postu predstavenstva a obchodného riaditeľa Carga, keďže v súkromných firmách už nefiguruje. Melníka sa pred dvoma mesiacmi zastalo aj Cargo s tým, že už predal podiely vo firmách a ide odborníka na železničnú nákladnú dopravu. Sám Melník označil informácie o konflikte záujmov za pokus o jeho diskreditáciu a bol pripravený brániť sa súdnou cestou.

Melník pôsobil napríklad v levickej zasielateľskej firme TransLog Slovakia, a.s., ktorá má Cargu za prenájom 387 nákladných vagónov platiť 11 eur na deň a vagón s tým, že následne ich prenajíma maďarskému nákladnému dopravcovi MÁV Cargo za 24 eur za vagón. Zisk firmy by mal tak dosahovať ročne 1,84 mil. eur. Vyplynulo to z inzerátu uverejnenom v Novom čase 6. novembra 2010 a adresovanom ministrovi dopravy. Autori pod označením Nespokojní občania poukazovali na možný konflikt záujmov predstaviteľa Carga. „Zmluvu so spoločnosťou TransLog Slovakia podpísalo ešte bývalé vedenie ZSSK Cargo. Fakty obsiahnuté v inzercii sú zavádzajúce a nezakladajú sa na pravde,“ uviedlo v reakcii Cargo.

Podľa výpisu z Obchodného registra Melník vykonával funkciu predsedu predstavenstva vo firme TransLog Slovakia od 25. augusta 2009 do 5. októbra 2010. Minister dopravy v rámci personálnych zmien v Cargu s účinnosťou od 16. septembra vymenoval Melníka za člena predstavenstva. V ďalšej levickej firme Central Railways s.r.o. bol Melník konateľom od 29. marca do 5. októbra 2010 a v spoločnosti Wagontrans a.s. so sídlom v Bratislave stál na čele predstavenstva od 2. decembra 2008 do 1. októbra 2010.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Figeľ
Firmy a inštitúcie Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s.