Francúzsko sa pripravuje na možnosť zníženia ratingu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Eiffelova veza
Foto: SITA/AP

PARÍŽ 12. decembra (WEBNOVINY) – Strata najvyššieho ratingu by Francúzsku spôsobila ťažkosti, krajina by však zvládla aj takúto situáciu, vyhlásil francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.

Prípadnému zhoršeniu ratingov by vláda podľa neho čelila s „chladnou hlavou“.

„Bol by to problém navyše, nie však nezvládnuteľný,“ povedal Sarkozy v rozhovore pre pondelňajšie vydanie denníka Le Monde.

Ratingové agentúry považujú francúzske banky za rizikový faktor, Európsky úrad pre bankový dohľad (EBA) však v aktuálnej správe konštatoval, že ich požiadavky na nový kapitál sú nižšie ako v Nemecku, uviedol ďalej Sarkozy. Banky vo Francúzsku potrebujú podľa EBA navýšiť svoj kapitál o 7,7 mld. eur. Podľa francúzskeho prezidenta to štátny rozpočet nebude stáť ani cent.

Agentúry prehodnotia ratingy

Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s Investors Service v pondelok oznámila, že prehodnotí v prvom kvartáli budúceho roka ratingy všetkých štátov Európskej únie. Lídri dvadsaťsedmičky totiž minulý týždeň na summite nepredstavili „rozhodujúce politické opatrenia“, čo znamená, že súdržnosť 17-členného bloku je stále v ohrození,“ uviedla ratingová agentúra vo svojom stanovisku.
Moody´s
Foto: piazzaffari.info

Ďalšia z popredných ratingových agentúr Standard & Poor’s (S&P) v piatok informovala, že v najbližších dňoch rozhodne, či zníži alebo nezníži ratingy krajín eurozóny po tom, ako sa spolu s ďalšími deviatimi štátmi dohodli na sprísnení fiškálnych pravidiel v rámci EÚ.

Standard & Poor’s začala minulý týždeň proces revízie ratingov 15 členských štátov eurozóny, vrátane Slovenska s možnosťou ich zníženia. Agentúra uviedla, že proces revízie ukončí v čo najkratšom čase po skončení summitu EÚ.

Sarkozy chce Britániu v únii

Členské štáty EÚ sa v piatok dohodli na vytvorení záväzného paktu pre posilnenie rozpočtovej disciplíny a užšiu integráciu hospodárskych politík. K dohode 17 štátov eurozóny sa pripojilo aj deväť z desiatich krajín EÚ, ktoré spoločnú európsku menu zatiaľ nepoužívajú. Závery summitu odmietla iba Veľká Británia.
Nicolas sarkozy
Foto: SITA/AP

Sarkozy v tejto súvislosti uviedol, že EÚ sa zmenila na dvojrýchlostnú alianciu, britské veto sprísneniu rozpočtových pravidiel však neznamená, že krajina by mala opustiť úniu.

Spravili sme všetko, (nemecká, pozn. red.) kancelárka a ja, aby sme umožnili Britom pripojiť sa k dohode. Ale odteraz sú tu celkom jasne dve Európy … Jedna chce viac solidarity a regulácie. Druhá, ktorá sa opiera iba o logiku jednotného trhu,“ povedal Sarkozy pre Le Monde.

Myšlienku odchodu Británie z EÚ však dôrazne odmietol. „Veľkú Britániu potrebujeme … Veľmi by nás ochudobnilo, keby sme umožnili ich odchod, čo však našťatie nie je na programe dňa,“ zdôraznil francúzsky prezident.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Nicolas Sarkozy