Zrušenie tendra na trati Zlatovce-T. Teplá zostáva otvorené

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlak, železnica
Foto: Ilustračné foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 15. marca (WEBNOVINY) –Zrušenie tendra na modernizáciu 12-kilometrovej železničnej trate Zlatovce – Trenčianska Teplá, je zatiaľ otvorené. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) čakajú, či dvaja hlavní konkurenti v súťaži, spoločnosti Skanska SK, a.s. Bratislava a TSS Grade, a.s. Trnava, podajú na súde žalobu na preskúmanie rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) zo 7. marca o zrušení verejnej súťaže. Úrad totiž na základe kontroly zadávania zákazky pred uzavretím dohody nariadil železničiarom tender zrušiť pre porušenie princípu transparentnosti a nediskriminácie uchádzačov pri verejnom obstarávaní. „Pokiaľ bude žaloba a súd neskončí, nemôže súťaž pokračovať alebo byť vypísaná nová,“ povedal pre agentúru SITA námestník generálneho riaditeľa ŽSR pre rozvoj a informatiku Jozef Lamprecht. Termín na podanie žaloby na súde uplynie v stredu 16. marca.

„Je ešte priestor na dovolanie sa na súde na pozdržanie celého procesu. S dôvodmi ÚVO o zrušení súťaže nesúhlasí ani jedna strana, ani železnice. Uvedené dôvody nie sú relevantné a neboli nikdy predmetom žiadneho problému v tejto súťaži, ktorá už trvá vyše roka. Ťažko povedať, ako sa to bude vyvíjať. Možno sa odvolajú na súde a potom bude absolútne neisté, kedy bude vyhlásená ďalšia súťaž a začnú práce,“ povedal ďalej Lamprecht. Železnice podľa neho čakajú na rozhodnutie vlastných expertov o ďalšom postupe v tomto tendri. „My ako verejný obstarávateľ sme nepochybili tak, aby bola súťaž zrušená,“ dodal.

Skanska, ktorá v tendri predložila najnižšiu ponuku vo výške 201 mil. eur a mala kontrakt získať, sa už skôr vyjadrila, že využije všetky možnosti na svoju obranu, vrátane súdu. Trnavská firma mala v tendri druhú najnižšiu ponuku, a to 245 mil. eur, napriek žiadosti sa k rozhodnutiu úradu doteraz nevyjadrila.

ŽSR budú hľadať iné možnosti na použitie peňazí určených na modernizáciu trate Zlatovce – Trenčianska Teplá, ak táto stavba v dohľadnom čase nezačne. „Máme pripravené ďalšie projekty na pokračovanie modernizácie trate na Žilinu,“ dodal Lamprecht s tým, že nebude problém prestavať peniaze určené pre trenčiansky úsek železnice.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Skanska SKTSS GRADE, a.s.