Zrušenie železničného tendra označil súd za nezákonné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kladivko
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 29. septembra (WEBNOVINY) – Rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý 2. marca tohto roku nariadil zrušiť železničný tender na modernizáciu trate Zlatovce – Trenčianska Teplá, vo štvrtok Krajský súd v Bratislave zrušil ako nezákonné a vrátil úradu na ďalšie konanie. Súd tak vyhovel spojenej žalobe Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) a stavebných spoločností Skanska SK, a.s. a TSS Grade, a.s., ktoré sa postavili proti rozhodnutiu úradu súťaž zrušiť.

„Podľa senátu Krajského súdu v Bratislave je dôvodom zrušenia to, že predmetné rozhodnutie vychádza z nedostatočne zisteného skutkového stavu a následne z nesprávneho právneho posúdenia veci, čo mohlo mať zásadný vplyv na výsledok verejného obstarávania a spôsobiť nedodržanie základných princípov verejného obstarávania,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Zároveň označil rozhodnutie za nepreskúmateľné pre nedostatok dôvodov. Rozsudok nie je právoplatný, účastníci konania môžu podať odvolanie v zákonnej lehote 15 dní od doručenia rozsudku. O prípadnom odvolaní bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Krajský súd už v stredu vyhovel TSS Grade

V súvislosti s týmto tendrom už v stredu Krajský súd zrušil rozhodnutie ÚVO z 15. decembra, ktorým úrad zamietol námietky spoločnosti TSS Grade v rámci obstarávania na spomínaný železničný úsek. ÚVO tak musí opätovne preveriť všetky doručené ponuky. Spoločnosť TSS Grade obidve rozhodnutia súdov privítala. „Obidve rozhodnutia súdov, tak zamietnutie rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie o zrušení tendra, ako aj rozhodnutie o opätovnom preskúmaní ponúk vítame a sme presvedčení, že korešpondujú s našou snahou o transparentnosť tohto tendra a vylúčia mnohé vážne podozrenia, ktoré v rámci neho vznikli,“ povedala hovorkyňa spoločnosti TSS Grade Michaela Kroková.

ÚVO zváži ďalší postup

Úrad pre verejné obstarávanie si podľa hovorcu Branislava Zvaru počká na písomné doručenie rozsudku a na konkrétne dôvody uvedené v ňom. „Po oboznámení a vyhodnotení obsahu zváži ďalší postup,“ informoval agentúru SITA Zvara. Ako dodal, úrad v tomto prípade koná a bude konať štandardným postupom pri ochrane verejného záujmu, v zmysle platného zákona o verejnom obstarávaní. Na správoplatnenie rozsudku počká podľa riaditeľky odboru Kancelárie generálneho riaditeľa Magdalény Dobišovej aj spoločnosť Skanska SK.

ŽSR vyhlásili tender na modernizáciu 12-kilometrovej trate Zlatovce – Trenčianska Teplá koncom roka 2009, ponuky štyroch skupín uchádzačov boli otvorené v marci 2010. Skanska navrhla za vykonanie prác najnižšiu cenu, a to 201 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, TSS Grade ponúkla druhú najlacnejšiu ponuku vo výške 245 mil. eur. Pôvodná predpokladaná cena za vykonanie prác bola vyše 296 mil. eur. Ďalšie dve konzorciá predložili vyššie ceny, a to 263 mil. eur a 279 mil. eur. Stavebné práce majú byť spolufinancované z Kohézneho fondu Európskej únie a štátneho rozpočtu cez Operačný program Doprava a trvať majú tri roky a štyri mesiace. Ide o plánovanú tretiu etapu prác v rámci modernizácie železničnej trate Nové Mesto nad Váhom – Púchov v dĺžke okolo 59 kilometrov. Prvá, druhá, ako aj štvrtá a piata etapa prác na tejto trati už trvajú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie TSS GRADE, a.s.