Vláda stiahla chybnú novelu Zvolenskej, musí sa opraviť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zuzana Zvolenská
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 7. marca (WEBNOVINY) – Vláda na žiadosť ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej vzala späť návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorý odobrila ešte pred dvoma týždňami. Dôvodom späťvzatia má byť administratívna chyba Úradu verejného zdravotníctva SR.

„Predložený návrh zákona sa dostal do rozporu so závermi plenárneho zasadnutia Hospodárskej a sociálnej rady Slovenskej republiky zo dňa 11. februára 2013,“ konštatuje rezort zdravotníctva v odôvodnení. Výsledkom týchto rokovaní bolo podľa ministerstva okrem iného aj odstránenie povinnosti zabezpečiť pracovnú zdravotnú službu pre všetkých zamestnancov.

„Práve povinnosť zabezpečiť pracovnú zdravotnú službu pre všetkých zamestnancov by predstavovala pre zamestnávateľov ďalšiu finančnú záťaž, ktorú si v súčasnej situácii nemôžu dovoliť. Novela vyššie spomínaného zákona bude do NR SR predložená v súlade s výsledkami rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR,“ uvádzal ešte pred časom rezort zdravotníctva.

Vláda schválila návrh zákona na svojom zasadnutí 20. februára, dva dni na to bol doručený na rokovanie NR SR. Prerokovať sa mal na najbližšej schôdzi parlamentu.

Zvolenskej novelu kritizovala v piatok 1. marca SaS, vláda Roberta Fica podľa liberálov pripravila ďalšie zákony, ktoré zvýšia administratívnu záťaž podnikateľov a môžu prispieť k nárastu nezamestnanosti na Slovensku. Konštatoval to poslanec za SaS Jozef Mihál, ktorý upozornil, že podľa návrhu novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia si bude musieť po 1. júli tohto roku tristotisíc živnostníkov zaplatiť u poskytovateľov pracovnej zdravotnej služby audit hodnotenia zdravotného rizika a kategorizáciu svojej práce.

„Týmto zákonom sa vďaka lobingu poskytovateľov pracovnej zdravotnej služby budú sprísňovať nároky na podnikateľov, na zamestnávateľov, pretože budú mať väčšie povinnosti,“ vyhlásil na piatkovej tlačovej besede Mihál.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef MihálZuzana Zvolenská
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR