Zvýšenie DPH by obyvatelia mali pocítiť minimálne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Radičová, Koaličná rada
Sprava: Predsedníčka vlády SR a podpredsedníčka DKÚ-DS Iveta Radičová a predseda SaS Richard Sulík počas TB po rokovaní Koaličnej rady Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 7. septembra (WEBNOVINY) – Plánované zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) o jeden percentuálny bod na 20 %, na ktorom sa v pondelok zhodla koalícia, môže priniesť nárast cien niektorých tovarov a služieb. Analytici oslovení agentúrou SITA sa však zhodujú aj na tom, že obyvatelia by zvýšenie DPH mali pocítiť iba minimálne. Celkový vplyv tohto opatrenia na nárast cenovej hladiny by podľa odhadov mal dosiahnuť zhruba 0,5 až 0,8 percentuálneho bodu. „Očakávame, že navrhovaná zmena DPH zvýši ceny na Slovensku minimálne o približne 0,4 až 0,5 percentuálneho bodu, a to nie vo všetkých segmentoch trhu,“ konštatuje analytik UniCredit Bank Dávid Dereník.

Zvýšenie DPH na 20 % sa podľa analytika VÚB banky Martina Lenka do zvýšenia cien premietne len kozmeticky. „Pri plnom zohľadnení zvýšenia DPH o 1 % do ceny tovaru alebo služby sa to na jeho cene prejaví rastom o cca 0,8 %,“ uvádza Lenko s tým, že skutočné zvýšenie môže byť rôzne z dôvodu existencie konkurenčného prostredia či druhu tovaru. „Inými slovami, vplyv tohto kroku na rast inflácie by nemal byť veľký,“ dodáva Lenko. Podľa analytika Slovenskej sporiteľne Michala Mušáka by sa cenová hladina mohla zvýšiť zhruba o 0,5 %. „Očakávam, že po ohlásenom zvýšení DPH inflácia vzrastie približne o 0,6 až 0,8 percentuálneho bodu,“ uvádza analytik ING Bank Eduard Hagara.

Analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS Radovan Ďurana však upozorňuje, že zvýšenie sadzby DPH znamená predovšetkým zvýšenie daňového zaťaženia obyvateľstva. „Nie je pritom podstatné rozlišovať, či vyššiu daň zaplatia spotrebitelia vyššími cenami alebo obchodníci a producenti nižším ziskom, pretože sú rovnako súčasťou slovenskej ekonomiky,“ dodáva Ďurana. V prostredí stále krehkého spotrebiteľského dopytu a ostrého konkurenčného boja o zákazníka možno podľa analytika Volksbank Slovensko Vladimíra Vaňa oprávnene pochybovať o tom, že by firmy mohli preniesť zvýšenie DPH o jeden percentuálny bod do konečných spotrebiteľských cien. „V súčasnom prostredí by takéto správanie malopredajcov mohlo ohroziť ich trhové podiely,“ upozorňuje Vaňo a dodáva, že zákazníci by smerovali ku konkurencii, ktorá dokáže zvýšenie nepriamych daní absorbovať na úkor svojej marže, či zvýšením produktivity alebo optimalizáciou režijných nákladov.

Navrhované opatrenia vlády sú podľa Dávida Dereníka viditeľným kompromisom súčasného zloženia koalície. „Zvýšenie DPH len o jeden percentuálny bod je pri súčasnom deficite skôr opatrný krok, avšak v období vysokej nezamestnanosti berie ohľad na obyvateľstvo, ktoré v cenách tuto zmenu pocíti minimálne,“ konštatuje analytik UniCredit Bank s tým, že nárast DPH vďaka svojmu plošnému záberu prinesie rýchle a pomerne vysoké príjmy do štátneho rozpočtu. Vladimír Vaňo zároveň upozorňuje, že na Slovensku sa nepripravuje ani zďaleka také zvýšenie nepriamych daní, ako vlani napríklad v Maďarsku, či tento rok v Rumunsku, kde sa v priebehu roka v rámci rozpočtovej konsolidácie zvýšila DPH z 19 na 24 %.

Na dočasnom zvýšení DPH o jeden percentuálny bod zo súčasných 19 % na 20 % sa dohodli zástupcovia koaličných strán na pondelňajšej koaličnej rade. Zvýšená sadzba DPH bude podľa premiérky Ivety Radičovej platiť dovtedy, kým deficit verejných financií na Slovensku neklesne pod 3 % hrubého domáceho produktu. „Takto to bude súčasťou zákona o dani z pridanej hodnoty. Hovoríme tomu Ficova daň,“ povedala premiérka. Vyššia sadzba DPH by podľa nej mala platiť do roku 2013. Súčasne potvrdila, že na lieky, zdravotnícke pomôcky a knihy sa bude naďalej uplatňovať znížená 10-percentná sadzba DPH.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dávid DereníkEduard HagaraRadovan Ďurana