Zvýšenie DPH na 20% je menšie zlo, tvrdí Radičová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Radičová
Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 22. septembra (WEBNOVINY) – Zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) z 19% na 20% a zrušenie daňového zvýhodnenia predaja z dvora už odobrili aj ministri. Daňové príjmy štátu by tak vďaka týmto opatreniam mali v budúcom roku vzrásť o 185,5 mil. eur. V roku 2012 ministerstvo financií počíta s nárastom príjmov o viac ako 196 mil. eur a o rok neskôr by daňové príjmy mali vzrásť o viac ako 209 mil. eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o DPH, ktorú v stredu schválila vláda.

Radičová pripustila zvyšovanie cien

Premiérka Iveta Radičová po skončení rokovania kabinetu pripustila, že zvýšenie DPH sa môže premietnuť do niektorých cien, tento krok však považuje za menšie zlo. „My sme otvorene povedali, že to považujeme za menšie zlo ako akékoľvek iné rozhodnutia, aby sme vedeli riešiť finančnú situáciu v Slovenskej republike,“ konštatovala Radičová.

Určitý dopad pripravených opatrení na nárast cenovej hladiny pripúšťa aj rezort financií. V budúcom roku vplyvom rastu cien energií a tiež vplyvom konsolidačných opatrení očakáva rýchlejší rast cien oproti pôvodným odhadom o 0,7 percentuálneho bodu. Priemerná ročná národná inflácia by tak v budúcom roku mala dosiahnuť 3,7 % a harmonizovaná inflácia 3,5 %. „Ak by sa zvýšenie DPH, spotrebných daní, poplatkov a zrušenia oslobodení premietlo do zvýšenia cien tovarov a služieb v plnej miere, tak by vplyv týchto opatrení na priemernú ročnú infláciu bol 1,25 percentuálneho bodu,“ konštatuje ministerstvo v aktuálnej predikcii makroekonomického vývoja.

Zmeny v sadzbách DPH pripravilo ministerstvo financií s účinnosťou od 1. januára 2011. Od nového roka by sa tak mala dočasne zvýšiť základná sadzba dane z 19% na 20% a zároveň by sa mala zrušiť znížená sadzba DPH vo výške 6%, ktorá sa uplatňuje na predaj potravín z dvora. Zvýšenie základnej sadzby dane pripravilo ministerstvo ako dočasné opatrenie, ktorého platnosť skončí, keď schodok verejnej správy dosiahne úroveň menej ako 3 % hrubého domáceho produktu. „V období od 1. januára 2011 do posledného dňa kalendárneho roka, v ktorom Európska komisia uverejní údaje o tom, že aktuálny schodok verejnej správy Slovenskej republiky je menej ako 3%, je základná sadzba dane na tovary a služby 20% zo základu dane,“ uvádza ministerstvo v návrhu novely zákona. Skončenie obdobia uplatňovania zvýšenej základnej sadzby dane pritom rezort financií vyhlási všeobecne záväzným právnym predpisom.

Zvýšenie DPH Radičová nazvala „Ficovou daňou“

Dočasné zvýšenie DPH o jeden percentuálny označila premiérka Iveta Radičová po rokovaní koaličnej rady za „Ficovu daň“. Bývalý premiér a predseda strany SMER – SD Robert Fico označil tento krok za najhoršie pravicové riešenie, ktorým koaličné strany porušujú predvolebné sľuby, keďže sľubovali dane nezvyšovať. Robert Fico zároveň odmieta argumenty, že sa zvýšenie DPH o jeden percentuálny bod neprejaví v náraste cien. Podľa analytikov sa zvýšenie DPH o 1 % môže preniesť do nárastu cien niektorých tovarov a služieb. Obyvatelia by však zvýšenie DPH mali pocítiť iba minimálne a celkový vplyv tohto opatrenia na nárast cenovej hladiny by podľa odhadov mal dosiahnuť zhruba 0,5 až 0,8 percentuálneho bodu.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta RadičováRobert Fico
Firmy a inštitúcie Vláda SR