Slováci si vyberú europoslancov, do volieb ostáva týždeň

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Voľby,, európsky parlament
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 17. mája (WEBNOVINY) – Voľby do Európskeho parlamentu sa v SR uskutočnia o 10 dní, v sobotu 24. mája od 7:00 do 22:00. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009.

Počet poslancov z každého členského štátu EÚ stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ a z nej vyplýva, že Slovensko v EP zastúpi 13 zo 751 budúcich členov europarlamentu. O 13 slovenských kresiel v EP sa uchádza rekordných 29 politických strán a koalícií. Poslancom EP za Slovensko chce byť 333 kandidátov, z toho 80 žien.

Účasť na voľbách nebola dosiaľ lichotivá

Eurovoľby u nás doteraz charakterizovala nízka volebná účasť, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov, v roku 2004 ich prišlo 16,96 percenta. V oboch prípadoch to bolo najmenej zo všetkých členských krajín EÚ. Občania krajín Európskej únie si vyberajú svojich zástupcov do Európskeho parlamentu, ktorí obhajujú ich záujmy pri rozhodovaní na úrovni EÚ, každých päť rokov. Poslanci EP sú volení v priamych všeobecných voľbách od roku 1979, dovtedy boli menovaní národnými parlamentmi.

Právo voliť do Európskeho parlamentu na území Slovenskej republiky majú občania SR, ktorí najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov veku a majú na Slovensku trvalý pobyt. Voliť tiež môžu občania SR, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku a ani v ďalšom členskom štáte EÚ, ak sa v deň volieb zdržiavajú na území Slovenska.

Napokon voliť zástupcov Slovenska v europarlamente môžu aj občania iných členských štátov EÚ s trvalým pobytom v SR, ktorí najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov, museli však najneskôr 14. apríla požiadať obec, kde bývajú, aby ich zapísali do zoznamu voličov. Naši občania trvalo žijúci v inom členskom štáte EÚ zas môžu využiť možnosť hlasovať o budúcich poslancoch EP z krajiny, kde žijú.

Právomocí je niekoľko

Zo zákona o voľbách do EP ako aj z praxe z predošlých volieb vyplýva, že priebežné neoficiálne výsledky hlasovania Štatistický úrad SR publikovať nebude. Konečné, oficiálne výsledky hlasovania uverejní Ústredná volebná komisia až po ukončení volieb v tom členskom štáte Európskej únie, ktorého voliči odovzdávajú hlasy ako poslední, čo bude až v nedeľu 25. mája v noci po 23:00. Voľby pritom v jednotlivých 28 štátoch únie trvajú od 22. do 25. mája.

Úlohou budúcich 751 členov europarlamentu je zastupovať približne 504 miliónov občanov EÚ. Hlavná kompetencia poslancov EP spočíva v práve meniť predkladanú legislatívu cez pozmeňovacie návrhy. Europoslanci môžu tiež iniciovať nelegislatívne správy ku všetkým oblastiam, ktorými sa EÚ zaoberá. Tie sa po ich odhlasovaní stanú oficiálnym politickým stanoviskom EP, ktoré by mali ostatné inštitúcie zobrať do úvahy.

„Ďalšie právomoci spočívajú v kontrolnej funkcii. Majú právo interpelovať, teda klásť otázky Európskej komisii a jej členom a kontrolovať výdavky z európskeho rozpočtu aj formou vysielania kontrolných delegácií, napríklad na kontrolu využívania peňazí EÚ na odstávku Jaslovských Bohuníc,“ pre agentúru SITA to uviedla šéfredaktorka portálu EurActiv.sk Zuzana Gabrižová.

Poslanci dostávajú okolo 6000 eur

Základný mesačný plat poslanca pred zdanením je 6200 eur. Výška náhrad vyplácaných k platu môže dosiahnuť 4299 eur mesačne. Zvlášť sa hradia cestovné a diéty počas pobytu v Štrasburgu alebo Bruseli. Asistenti poslancov sú zamestnancami EP a platení sú priamo EP, nie cez europoslancov. Zuzana Gabrižová taktiež upozornila, že voľby poslancov Európskeho parlamentu úzko súvisia s voľbou nového predsedu hlavného výkonného orgánu Európskej únie – Európskej komisie (EK).

„Predseda EK potrebuje potvrdenie Európskeho parlamentu pred tým, ako sa dostane do funkcie. Musí ho potvrdiť absolútna väčšina hlasov europoslancov, čo po týchto voľbách bude 376 zo 751,“ objasnila pre SITA. Viac možno nájsť na oficiálnej webstránke Európske voľby 2014 Elections2014.eu/sk.

Chronológia volieb do Európskeho parlamentu

13. mája 2004

Slováci vtedy volili svojich zástupcov do Európskeho parlamentu (EP) prvýkrát. Do europarlamentu kandidovali všetky parlamentné strany – ANO, KDH, KSS, ĽS-HZDS, SDKÚ, Smer a SMK a spoločnú kandidátku postavili aj ĽÚ-HZD a SNS-PSNS.

O hlasy voličov sa uchádzali aj Aktívne ženy-OS Slovenska, Demokratická únia Slovenska, Maďarská federalistická strana, Občianska konzervatívna strana, Rómske kresťanské demokratické hnutie na Slovensku, Slobodné fórum, Slovenská ľudová strana a Živnostenská strana SR. Spolu sa o hlasy voličov uchádzalo 178 kandidátov.

Voľby do Európskeho parlamentu vyhrala v roku 2004 SDKÚ so ziskom 17,09 percenta. Na druhom mieste skončila ĽS-HZDS, ktorej dalo svoj hlas 17,04 percenta voličov. Tretí Smer volilo 16,89 percenta voličov. Štvrté KDH podporilo 16,19 percenta voličov. Všetky tieto strany získali v EP po tri poslanecké miesta. SMK získala 13,24-percentnú podporu a v EP dvoch zástupcov. Na hlasovaní sa zúčastnilo 714 508 voličov, čo predstavuje 16,96-percentnú účasť.

Europoslancami sa stali: Peter Baco (ĽS-HZDS), Edit Bauer (SMK), Irena Belohorská (ĽS-HZDS), Árpád Duka-Zólyomi (SMK), Monika Beňová (Smer-SD), Milan Gaľa (SDKÚ-DS), Ján Hudacký (KDH), Miloš Koterec (Smer-SD), Sergej Kozlík (ĽS-HZDS), Vladimír Maňka (Smer-SD), Miroslav Mikolášik (KDH), Zita Pleštinská (SDKÚ-DS), Peter Šťastný (SDKÚ-DS) a Anna Záborská (KDH).

6. júna 2009

volili Slováci svojich zástupcov do EP druhýkrát. O hlasy pre svojich kandidátov sa uchádzalo 16 politických strán, ktoré mali spolu 184 kandidátov: ĽS-HZDS, strana Sloboda a Solidarita, Smer – sociálna demokracia, Strana zelených, SDKÚ-DS, Demokratická strana, MISIA 21 – Hnutie kresťanskej solidarity, Agrárna strana vidieka, Konzervatívni demokrati Slovenska – Občianska konzervatívna strana, Strana maďarskej koalície – Magyar Koalíció Pártja, Komunistická strana Slovenska, Slovenská národná strana, LIGA, občiansko-liberálna strana, Strana demokratickej ľavice, Slobodné fórum a Kresťanskodemokratické hnutie.

Voľby do Európskeho parlamentu vyhrala v roku 2009 strana Smer-SD, ktorá získala 32,01 percenta hlasov, SDKÚ-DS 16,98 percenta, SMK 11,33 percenta, KDH 10,87 percenta, ĽS-HZDS 8,97 percenta a SNS 5,55 percenta. Na voľbách sa zúčastnilo 853 533 voličov, čo predstavuje asi pätinu voličov, teda 19,64-percentnú účasť. Z 13 poslaneckých mandátov obsadil Smer-SD päť, SDKÚ-DS, SMK a KDH získali dve miesta. Jedného europoslanca má ĽS-HZDS a SNS.

Europoslancami sa stali: Edit Bauer (SMK), Monika Flašíková – Beňová (Smer-SD), Sergej Kozlík (ĽS-HZDS), Eduard Kukan (SDKÚ-DS), Vladimír Maňka (Smer-SD), Alajos Mészáros (SMK), Miroslav Mikolášik (KDH), Katarína Neveďalová (Smer-SD), Jaroslav Paška (SNS), Monika Smolková (Smer-SD), Peter Šťastný (SDKÚ-DS), Anna Záborská (KDH) a Boris Zala (Smer-SD).

Informácie pochádzajú z archívu agentúry SITA, wikipedia.org, http://volby.statistics.sk/ep/ep2004/ a http://volby.statistics.sk/ep/ep2009/

Týchto poslancov si Slováci zvolili do Európskeho parlamentu v rokoch 2004 a 2009

:

Rok 2004

Poslanci za SDKÚ

MUDr. Milan Gaľa

sa narodil 21. januára 1953 v Jarovniciach, okres Sabinov. Pôvodným povolaním bol zubný lekár. V roku 1992 sa stal poslancom Federálneho zhromaždenia ČSFR a bol poslancom NR SR. Okrem zdravotníckeho výboru pracoval aj vo výbore pre európsku integráciu. Milan Gaľa zomrel 1. júna 2012 v Košiciach.

Ing. arch. Zita Pleštinská

sa narodila 13. júna 1961 v Starej Ľubovni. Vyštudovala architektúru na univerzite v Budapešti. Bola starostkou obce Chmeľnica a prednostkou Obvodného úradu v Starej Ľubovni.

Peter Šťastný

sa narodil 18. septembra 1956 v Bratislave. Slovenská hokejová legenda, začiatkom 80. rokov emigroval do Kanady. Bol generálnym manažérom Slovenského zväzu ľadového hokeja. Pred parlamentnými voľbami v roku 1998 sa zapojil do predvolebnej kampane v prospech Dzurindovej SDK. Vo voľbách do EP bol lídrom SDKÚ ako nečlen strany.

Poslanci za ĽS-HZDS

Ing. Peter Baco

sa narodil 9. apríla 1945 v Opatovej. Vyštudoval Vysokú školu poľnohospodársku v Nitre a pracoval v Štátnom majetku v Ilave. Bol poslancom NR SR a vo vláde Vladimíra Mečiara ministrom pôdohospodárstva.

Ing. Sergej Kozlík

sa narodil 27. júla 1950 v Bratislave. Vyštudoval Vysokú školu ekonomickú. V roku 1992 začal pracovať v ústredí HZDS. Vo vláde Vladimíra Mečiara bol ministrom financií a vicepremiérom, bol aj poslanec NR SR vo výbore pre financie, rozpočet a menu.

MUDr. Irena Belohorská

sa narodila 13. marca 1948 v Piešťanoch. Vyštudovala Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Tri roky pôsobila ako lekárka v Tunise. Bola ministerkou zdravotníctva vo vláde Vladimíra Mečiara a poslankyňou NR SR za HZDS.

Poslanci za stranu Smer

PhDr. Monika Beňová

sa narodila 15. augusta 1968. Pred vstupom do politiky podnikala. Študovala na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. V roku 1999 spoluzakladala stranu Smer-SD a stala sa jej podpredsedníčkou pre zahraničnú politiku. V roku 2002 sa stala poslankyňou NR SR, bola predsedníčkou Výboru NR SR pre európsku integráciu, podpredsedníčkou Stálej delegácie NR SR v Spoločnom parlamentnom výbore EÚ a SR a pozorovateľkou NR SR v EP. V rokoch 2005 až 2009 bola podpredsedníčkou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

Ing. Miloš Koterec

sa narodil 11. októbra 1962. Vyštudoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského, Ekonomickú univerzitu a Slovenskú technickú univerzitu v Bratislave. Pracoval na ministerstve zahraničných vecí ako riaditeľ odboru OBSE, bol zástupcom stáleho predstaviteľa SR pri NATO a veľvyslancom a stálym predstaviteľom v Stálej misii SR pri OSN v New Yorku. Od apríla 2012 je štátnym tajomníkom Ministerstva obrany (MO) SR.

Ing. Vladimír Maňka

sa narodil 19. septembra 1959 vo Zvolene. Vyštudoval Technickú univerzitu v Bratislave a finančný manažment, marketing a riadenie ľudských zdrojov na Open univerzity. V rokoch 1998 až 2002 bol poslancom NR SR za Stranu demokratickej ľavice, od januára 2005 je podpredsedom strany Smer-SD. Bol primátorom mesta Zvolen a v rokoch 2009-2013 predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja.

Poslanci za KDH

MUDr. Anna Záborská

sa narodila 7. júna 1948 vo švajčiarskom Zürichu. Absolvovala Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Martine a v rokoch 1980-83 bola lekárkou v Alžírsku. Členkou KDH sa stala v júli 1998, bola podpredsedníčkou KDH pre zahraničie. Od roku 1998 bola poslankyňou NR SR, bola predsedníčkou Výboru NR SR pre zdravotníctvo a členkou Výboru NR SR pre európsku integráciu.

MUDr. Miroslav Mikolášik

sa narodil 11. septembra 1952 v Dolnom Kubíne. Vyštudoval medicínu na Karlovej univerzite v Prahe a pôsobil ako odborný lekár v Dolnom Kubíne. Pracoval na Ministerstve zdravotníctva SR a od roku 1994 bol poslancom NR SR za KDH. Pôsobil vo Výbore NR SR pre zdravotníctvo a sociálne veci a v Spoločnom parlamentnom výbore Európskej únie a SR. V roku 1998 bol opätovne zvolený za poslanca NR SR a v roku 1999 bol vymenovaný za veľvyslanca SR v Kanade, kde pôsobil tri a pol roka.

Ing. Ján Hudacký

sa narodil 24. februára 1959 vo Vranove nad Topľou. Vyštudoval Elektrotechnickú fakultu Technickej univerzity v Košiciach. Pracoval ako manažér. Začínal v ZPA Prešov ako vývojový pracovník, neskôr sa rekvalifikoval a pôsobil v oblasti marketingu tejto spoločnosti. V rámci medzinárodných aktivít spolupracoval s Európskou komisiou, angažoval sa v Ekonomickej komisii pre Európu pri OSN v Ženeve. Vo vláde Ivety Radičovej bol štátnym tajomníkom na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR a v súčasnosti je poslancom NR SR, predsedom výboru NR SR pre hospodárske záležitosti.

Poslanci za SMK

Ing. Edit Bauer, CSc.

sa narodila 30. augusta 1946 v Šamoríne. Vyštudovala Vysokú školu ekonomickú v Bratislave a pracovala v Slovenskom zväze výrobných družstiev, vo Výskumnom ústave životnej úrovne a v Prognostickom ústave SAV. V rokoch 1990 až 1998 bola poslankyňou NR SR za maďarské strany. Po voľbách 1998 bola štátnou tajomníčkou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Po voľbách 2002 pracovala v NR SR ako členka Stálej delegácie NR SR v PZ RE, ako členka Stálej delegácie NR SR v Spoločnom parlamentnom výbore EÚ a SR a ako pozorovateľ NR SR v EP.

Ing. Árpád Duka-Zólyomi

sa narodil 8. mája 1941 v Bratislave. Vyštudoval jadrovú fyziku na Českom vysokom učení technickom v Prahe a pôsobil ako vysokoškolský učiteľ. Pracoval ako výskumník v Dubne v bývalom Sovietskom zväze. Zakladal politické hnutie Spolužitie a v roku 1991 sa stal jeho prvým podpredsedom. Po vzniku SMK v roku 1998 sa stal prvým zástupcom predsedu SMK. Od roku 1992 bol poslancom NR SR a členom jej viacerých výborov a stálych delegácií NR SR. Bol aj členom Stálej delegácie NR SR v PZ OBSE v Európe a členom Stálej delegácie NR SR v PZ RE. Árpád Duka-Zólyomi zomrel 26. júla 2013.

Rok 2009:

Poslanci za Smer-SD

PhDr. Monika Flašíková – Beňová, europoslankyňa

Doc. PhDr. Boris Zala, CSc.

sa narodil 9. decembra 1954. Vyštudoval Filozofickú fakultu Univerzity Komenského. V rokoch 1990 až 1992 bol predsedom Sociálnodemokratickej strany Slovenska. Od februára do júna 1990 poslancom Slovenskej národnej rady (SNR), členom predsedníctva SNR a predsedom výboru pre bezpečnosť. Od roku 2000 je členom predsedníctva Smeru. Do NR SR bol zvolený v roku 2002, kde okrem iného pôsobil ako člen zahraničného výboru. V roku 2006 bol opätovne zvolený do NR SR za stranu Smer-SD a stal sa predsedom zahraničného výboru.

Ing. Vladimír Maňka, europoslanec

Mgr. Monika Smolková

sa narodila 6. októbra 1956. Bola starostkou košickej Mestskej časti Dargovských hrdinov a poslankyňou zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK). V rokoch 2006-2010 bola poslankyňou NR SR za Smer-SD, členkou mandátového a imunitného výboru NR SR a členkou výboru NR SR pre vzdelanie, mládež, vedu a šport.

Bc. Katarína Neveďalová

sa narodila 10. novembra 1982. Študovala politológiu na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Bola podpredsedníčkou Mladých sociálnych demokratov a viceprezidentkou Mladých európskych socialistov.

Poslanci za SDKÚ-DS

JUDr. Eduard Kukan

sa narodil 26. decembra 1939. Po štúdiách v Moskve a Prahe pracoval na ministerstve zahraničných vecí a pôsobil v zahraničných službách ako kariérny diplomat. V rokoch 1990-1992 bol veľvyslancom a stálym predstaviteľom ČSFR pri OSN v New Yorku. Po rozdelení ČSFR pôsobil v tejto funkcii za Slovenskú republiku do roku 1994. Na 48. valnom zhromaždení OSN bol zvolený za predsedu Výboru pre humanitné, sociálne a kultúrne otázky. V roku 1994 bol ministrom zahraničných vecí vo vláde Jozefa Moravčíka. Od novembra 1994 bol poslancom NR SR, v rokoch 1998-2002 zastával funkciu ministra zahraničných vecí SR. V parlamentných voľbách 2002 bol zvolený za poslanca za SDKÚ a od októbra 2002 zastával opäť funkciu ministra zahraničných vecí SR. Od roku 2006 bol poslancom NR SR a členom Zahraničného výboru NR SR.

Peter Šťastný, europoslanec

Poslanci za SMK

Ing. Edit Bauer, CSc., europoslankyňa

Prof. Alajos Mészáros, PhD.

sa narodil 18. júla 1952. Vysokoškolské štúdium absolvoval na Chemickotechnologickej fakulte Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT), dnes Slovenská technická univerzita v Bratislave. Po ukončení štúdia tu pracoval v rôznych pozíciách. Je členom SMK. V rokoch 2006-2007 veľvyslanec SR vo Švédsku.

Poslanci za KDH

MUDr. Anna Záborská, europoslankyňa

MUDr. Miroslav Mikolášik, europoslanec

Poslanec za ĽS- HZDS

Ing. Sergej Kozlík, europoslanec

Poslanec za SNS

Ing. arch. Jaroslav Paška

sa narodil 20. júna 1954. Vyštudoval Vysokú školu výtvarných umení a Fakultu architektúry Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT) v Bratislave. Od novembra 1993 do marca 1994 bol ministrom školstva. Poslancom NR SR bol v rokoch 1994 až 2002, opätovne bol zvolený za poslanca NR SR v roku 2006. Od roku 2006 je zástupcom NR SR v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy v Štrasburgu. Od roku 2007 do roku 2009 zastával funkciu podpredsedu frakcie Európskych demokratov.

Informácie pochádzajú z archívu agentúry SITA, wikipedia.org a www.nrsr.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anna ZáborskáBoris ZalaEdit BauerEduard KukanJán HudackýJaroslav PaškaMiloš KoterecMiroslav MikolášikMonika BeňováMonika SmolkováPeter ŠťastnýSergej KozlíkVladimír Maňka