Eurovoľby budú drahšie, Slovensko doplatí milióny naviac

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, euro

BRATISLAVA 16. mája (WEBNOVINY) – Voľby do Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku budú zrejme drahšie ako sa pôvodne predpokladalo. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedla zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová.

Pôvodne sa rátalo s prostriedkami vo výške približne 8,24 milióna eur. „V tomto momente je veľmi ťažké odhadnúť, o koľko budú zvýšené rozpočtové prostriedky, ktoré budú použité na voľby do Európskeho parlamentu,“ povedala Chmelová. Podľa nej sa však dá hovoriť o navýšení výdavkov na úrovni miliónov.

V komisiách bude viac ľudí

Viac peňazí na voľby bude potrebné pre vyšší počet členov okrskových komisií. Tí za svoju prácu v nej dostávajú odmenu 42,92 eura. „Oproti ostatným voľbám, keď ich bolo 46-tisíc, teraz ich je takmer 72-tisíc,“ uviedla Chmelová. Drahšie voľby budú i pre vysoký počet kandidujúcich subjektov, ktorých je až 29, a teda je potrebný oveľa vyšší počet hlasovacích lístkov i informačných materiálov. Dohromady sa pre tieto voľby tlačí takmer 134 miliónov hlasovacích lístkov.

„Je to neskutočné číslo, ak si zoberieme, že v minulých voľbách kandidovalo 17 politických subjektov, tak tie milióny boli nižšie. Budú sa na to musieť nájsť prostriedky v štátnom rozpočte,“ doplnila Chmelová.

Voľby do europarlamentu v jednotlivých 28 štátoch Európskej únie trvajú od 22. do 25. mája. U nás sa voľby do EP uskutočnia o desať dní, v sobotu 24. mája od 7:00 do 22:00. Výsledky volieb zverejnia v nedeľu 25. mája o 23:00. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Slovensko v EP zastúpi 13 zo 751 budúcich členov europarlamentu.

Európsky parlament
Foto: SITA/AP

Nečakajú výraznejšiu účasť

O 13 slovenských kresiel v EP sa uchádza rekordných 29 politických strán a koalícií. Europoslancom za Slovensko chce byť 333 kandidátov, z toho 80 žien. Eurovoľby u nás doteraz charakterizovala nízka volebná účasť, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov, a v roku 2004 ich prišlo 16,96 percenta. V oboch prípadoch to bolo najmenej zo všetkých členských krajín EÚ.

Chmelová neočakáva, že by v tomto roku bola účasť slovenských voličov v euroboľbách výrazne iná ako po iné roky. Pripomenula však, že pre voliča je to náročný volebný rok. „Občania sú možno už unavení z volieb, máme za sebou ťažký volebný rok, pred sebou majú tretie voľby,“ povedala. Riaditeľ Informačnej kancelárie EP Robert Hajšel zas verí, že zabezpečená informovanosť ľudí o voľbách sa pretaví aj do adekvátnej voličskej účasti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať