Eurovoľby potvrdili rastúcu dôveru v SDKÚ, tvrdí Frešo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kukan
Eduard Kukan rozhodnutie členov SDKÚ k eurovoľbám rešpektoval. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 25. mája (WEBNOVINY) – Eurovoľby podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša ukázali, že na Slovensku klesá dôvera v Smer a narastá dôvera v stredopravé strany. Podobný trend je podľa neho aj v Európe, kde pravicové strany získali viac mandátov ako ľavica. SDKÚ-DS obhájila v Európskom parlamente dva posty. „Náš sen sa stal realitou,“ povedal Frešo s tým, že k obhajobe postov prispela kandidátka SDKÚ-DS, ktorú nazval kandidátkou zdravého rozumu.

Výsledok pre SDKÚ-DS v eurovoľbách podľa predsedu strany Pavla Freša potvrdzuje rastúci trend dôvery od nástupu nového vedenia SDKÚ-DS. Ako povedal v nedeľu pre agentúru SITA, je to dôvera v predstaviteľov SDKÚ-DS, ktorí sú predstaviteľmi zdravého rozumu a skúsenosti v Bruseli. „Zároveň citeľný ústup ľavice na Slovensku,“ zdôraznil s tým, že eurovoľby podporili brejk po prezidentských voľbách. „Je to ďalšia porážka Smeru-SD, ale aj šanca pre pravicu na vytvorenie alternatívy,“ vyhlásil. SDKÚ-DS podľa výsledkov paralelného sčítania hlasov získala v Bruseli dva mandáty.

Všetko o voľbách do Európskeho parlamentu sa dočítate –––>>> TU

Podľa týchto výsledkov Eduard Kukan prekrúžkoval Ivana Štefanca, ale v Európskom parlamente budú obaja. „Neoficiálne výsledky ma potešili. Bolo to príjemné prekvapenie. Je to zadosťučinenie za prácu, ktorú som robil. Je to záväzok,“ povedal Kukan v nedeľu pre agentúru SITA. Voličom chce dokázať, že dôveru si veľmi váži.

Štefanec poďakoval voličom za účasť vo voľbách a dôveru, ktorá ho zaväzuje. „Tak ako doteraz chcem aktívne pracovať v európskej politike. Teší ma, že mi ľudia dali dôveru pracovať na európskej úrovni,“ povedal. Štefanec teraz musí trénovať na dlhú cyklistickú trať, lebo pôjde do Bruselu na prvé zasadanie Európskeho parlamentu na bicykli. „Ja plním sľuby,“ uviedol. Kukanovi, ktorý ho prekrúžkoval, gratuluje a teší sa na spoluprácu.

Podľa podpredsedu strany a novozvoleného europoslanca Ivana Štefanca si SDKÚ-DS dôveru voličov veľmi váži. Sám chce v EP pokračovať v predkladaní návrhov, ktoré pomôžu tvoriť nové pracovné miesta. „Budem brániť, aby nevznikali nové dane, aby sme si zachovali daňovú suverenitu,“ povedal. Pri rozpočte únie bude presadzovať viac prostriedkov na vzdelanie. Neposlednou jeho prioritou je presadzovanie znižovania administratívy.

Kukan chce pokračovať v angažovaní sa v zahraničnom výbore a ako vedúci delegácie EP pre Balkán. Chce sa však angažovať aj v starostlivosti o seniorov, o päťdesiatnikov, ktorí prišli o prácu, o kvalitu potravín či životného prostredia.

SDKÚ-DS chce iniciovať spoločné stretnutie trinástich slovenských europoslancov. Ako povedal v pondelok na tlačovej besede europoslanec Eduard Kukan, cieľom iniciatívy je spoločná obhajoba slovenských záujmov v Európskej únii. Podľa neho by slovenskí poslanci mali pôsobiť pri záujmoch SR ako jeden celok, aj keď sú zaradení v rôznych frakciách. „Chceme, aby sa naša nová európska trinástka zišla a pokúsila sa koordinovať zaradenie do výborov a efektívnejšie obhajovanie záujmov SR,“ povedal Kukan.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Eduard Kukan
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana