Jeden mandát je podľa Žitňanskej pre NOVA úspech

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jana zitnanska
Kandidátka koalície NOVA-KDS-OKS pre voľby do Európskeho parlamentu Jana Žitňanská (uprostred). Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. mája (WEBNOVINY) – Zvolenie do Európskeho parlamentu považuje Jana Žitňanská za úspech NOVA a celej trojkoalície NOVA, OKS a KDS. Ako povedala v nedeľu pre agentúru SITA, mnohí slovenskí europoslanci sú veľmi kvalitní.

Dobrým signálom pre Slovensko podľa nej je, že sa do Bruselu nedostali extrémistické strany. Žitňanská akceptuje rozhodnutie voličov, ktorí ju preferenčnými hlasmi predradili pred lídra kandidátky Jozefa Kollára. „Určite podpora od Ivety Radičovej mohla povzbudiť mnohých voličov. Ešte raz jej preto ďakujem,“ povedala Žitňanská.

Všetko o voľbách do Európskeho parlamentu sa dočítate –––>>> TU

Výsledky podľa paralelného spočítavania hlasov, ktoré robili viaceré strany, dopadli pre trojkoalíciu podľa Kollára veľmi pozitívne. Z pohľadu parlamentných volieb v roku 2016 je to podľa neho nádejný výsledok. Negatívne ho však prekvapila účasť. Kollár si myslí, že vplyv na to, že Žitňanská sa „prekrúžkovala“ pred neho mohla mať aj skladba trojkoalície, keďže každý volič mal dva preferenčné hlasy. „Blahoželám Jane Žitňanskej,“ dodal.

Voľby do Európskeho parlamentu, v ktorých koalícia NOVA, ODS a KDS získala jeden poslanecký mandát, podľa lídra strany Daniela Lipšica ukázali, že so stranou NOVA treba počítať. „Sme prvou stranou, ktorá uspela v eurovoľbách predtým, ako prešla parlamentnými voľbami,“ povedal v pondelok pred novinármi Lipšic. Výsledky eurovolieb považuje pre NOVU za úspech, aj keď pôvodným cieľom bol zisk dvoch poslaneckých mandátov. Nízka volebná účasť podľa Lipšica nahráva zavedeným politickým stranám so stabilným voličským elektorátom, kde NOVA zatiaľ nie je, aj preto si úspech v eurovoľbách cení o to viac.

Podľa Lipšica z výsledkov eurovolieb nie je možné robiť veľké analýzy pre pravicové spektrum. „Ale je to druhá veľká prehra Smeru po prezidentských voľbách, pomer poslancov ľavice a pravice je štyri ku deväť,“ konštatoval líder NOVA. „Pre nás je to dobrý štart. Bude závisieť od nás aj iných strán, ako to budeme vedieť zrealizovať,“ dodal.

Jana Žitňanská sa v europarlamente chce naďalej venovať témam, ktoré presadzuje aj na Slovensku, teda pomoci ľuďom so zdravotným postihnutím a oblasti školstva. Chce zostať aj v kontakte so slovenskou politikou. „Odkazujem ministrom, že si odo mňa neoddýchnu,“ poznamenala. Aj Lipšic si myslí, že Žitňanská bude vykonávať mandát europoslanca tak, aby bol viditeľný aj na Slovensku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana Žitňanská
Firmy a inštitúcie NOVA Nová väčšina