Volebná účasť na Slovensku je podľa Blahu úplný trapas

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na Luníku IX sa už volí, k urnám prišli prví Rómovia
Volebná miestnosť v mestskej časti Košice - Luník IX počas volieb do Európskeho parlamentu 2014. Košice, 24. máj 2014. Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 26. mája (WEBNOVINY) – Socialisti eurovoľby v Európskej únii podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu (Smer-SD) síce tesne prehrali, ale keďže narástla radikálna ľavica aj zelení, ľavica v Európskom parlamente posilnila. Ako povedal Blaha v pondelok pre agentúru SITA, aj liberáli sú v Európe skôr doľava. „Takže tlak na vládnucu pravicu bude silný,“ uviedol s tým, že ho teší úspech švédskej a talianskej ľavice a je rád, že v Grécku porazila pravičiarov silne ľavicová Syriza.

Všetko o voľbách do Európskeho parlamentu sa dočítate –––>>> TU

Blaha upozornil, že napriek veľkému prepadu vyhrali voľby ľudovci, teda kresťanskodemokratická pravica. „Svoje víťazstvo však opiera o kontroverzného Viktora Orbána či Silvia Berlusconiho, čo ju bude strápňovať a prenasledovať celých päť rokov,“ vyhlásil.

Obrazom: Slováci vyberali zástupcov do europarlamentu

Ak sa podľa neho šéfom Európskej komisie stane kandidát EPP Jean-Claude Juncker, naďalej sa bude škrtať, EÚ bude najmä o biznise. „Navyše, Juncker je ešte nudnejší typ politika ako súčasný predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, takže EÚ bude pre väčšinu populácie naďalej symbolom technokratickej odtrhnutosti od reálneho života,“ uviedol Blaha.

Najsmutnejší je podľa Blahu v eurovoľbách nárast krajnej pravice, ktorá triumfovala aj v rozhodujúcich štátoch, vo Francúzsku či v Británii. „Výsledok krajnej pravice je nechutne vysoký, ale nie tak, ako sa očakávalo, takže budú síce hlučnejší, ale nie až takí nebezpeční. EÚ ide ďalej,“ konštatoval Blaha.

Volebná účasť v eurovoľbách je podľa Blahu z celoeurópskeho hľadiska relatívne dobrá, 43%, tak ako minulé voľby. „Účasť na Slovensku je úplný trapas, je to zlý sen, neveril som, že to môže byť ešte horšie ako v minulosti,“ zdôraznil Blaha s tým, že Slovensko si týmto strelilo do vlastnej nohy.

Pre EÚ boli podľa Blahu tieto voľby niečo ako posledné varovanie. „Ak sa neposunie viac k sociálnej agende, k prehlbovaniu demokracie, k vyrovnávaniu nerovností, bude pribúdať kritika a odpor ľudí,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Herman Van RompuyJean-Claude JunckerĽuboš Blaha
Firmy a inštitúcie SMER-SD