TA3 mala porušiť objektívnosť pri eurovoľbách, preverujú to

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Televízor
Foto: Ilustračné foto, www.shutterstock.com

BRATISLAVA 28. mája (WEBNOVINY) – Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) dostala v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu spolu šesť podaní. „Ako sťažnosť boli zaevidované tri z nich, pričom všetky sa vzťahovali na jeden program odvysielaný televíziou TA3. Ide o program V politike z 18. mája 2014,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa RVR Lucia Jelčová.

Málo zástupcov strán

Sťažovatelia podľa Jelčovej „namietali, že do priameho prenosu diskusie kandidátov do Európskeho parlamentu pozvala televízia iba 10 zástupcov kandidujúcich strán z celkového počtu 29 kandidujúcich politických subjektov“. Zaevidované sťažnosti licenčná rada prešetruje.

Ostatné tri podania doručené RVR boli buď všeobecného charakteru, nemali náležitosti sťažnosti, prípadne namietali skutočnosti, ktoré nie sú v kompetenciách rady. „Preto neboli evidované ako sťažnosť, v tomto zmysle ani neboli prešetrované a boli vybavené iným spôsobom“, dodala pre SITA Lucia Jelčová.

Všetko o voľbách do Európskeho parlamentu sa dočítate –––>>> TU

Minimum podnetov

Ústredná volebná komisia (ÚVK) dostala pred voľbami do Európskeho parlamentu v SR a v deň volieb minimum podnetov a podaní. Zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová označila voľby za pokojné a bez rušivých momentov, o čom podľa nej svedčí aj počet a obsah podaní, ktoré dostala ÚVK. „Bolo 18 podaní, z toho polovica vo veciach vedenia kampane a iba dve podania boli sťažnosti na činnosť komisií nižších stupňov, s čím vyjadrujem spokojnosť,“ povedala Chmelová 25. mája na tlačovej besede k výsledkom eurovolieb.

V poradí tretie voľby do europarlamentu v SR sa konali v sobotu 24. mája. Na Slovensku ich opäť charakterizovala najnižšia voličská účasť v únii (13,05 %). Slovensko v EP zastúpi 13 zo 751 budúcich členov europarlamentu. Europoslanci sú z ôsmich politických strán. Najviac, štyri z 13 slovenských kresiel v EP získal Smer-SD (24,09 %). Na druhom mieste skončilo KDH (13,21 %, dvaja poslanci) a tretia SDKÚ-DS (7,75 %, dvaja poslanci). Po jednom poslancovi získali: OĽaNO (7,46%), NOVA (6,83%), SaS (6,66 %), SMK (6,53 %) a Most-Híd (5,83 %).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie RVR Rada pre vysielanie a retransmisiuTA3