Kenskí učitelia a manažér sa prišli učiť IT do Bošian

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Počítač
Výskum spochybnil stereotyp o obezite e-športovcov Foto: Ilustračné foto SITA, AP

BRATISLAVA 24. novembra (WEBNOVINY) – Na Slovensku sú dvaja kenskí učitelia a kenský manažér, ktorí sa v základnej škole v Bošanoch učia využívať informačné technológie.

Základy práce s nimi sa naučili už v júni, keď v rámci výmenného projektu Nadácie Pontis a spoločnosti Microsoft, ktorý podporil aj Slovak Aid, navštívili Keňu učiteľky z Bošian.

„Počas našej návštevy sa chceme dozvedieť, ako Slovensko integrovalo informačné a komunikačné technológie do vzdelávania a ako sa touto zmenou zjednodušil a zefektívnil vyučovací proces. Vďaka tomu sa naša škola Moi High School v Kasigau stane modelovým príkladom zavádzania informačných a komunikačných technológií do vyučovania pre celú Keňu,“ povedal o návšteve na Slovensku učiteľ z Moi High School v Kasigau Chrispin Mwawana.

Na Základnej škole v Bošanoch budú workshopy

„Ukážky vyučovacích hodín na rôznych stupňoch a typoch škôl budú pre nich inšpiráciou, získané poznatky prenesú do škôl vo svojom regióne. Na Základnej škole v Bošanoch navyše absolvujú aj workshopy s učiteľmi, kde si budú zdokonaľovať zručnosti v práci s technickými prostriedkami, naučia sa vytvárať digitálne vzdelávacie materiály a vyhľadávať vhodné edukačné applety na internete,“ podotkla riaditeľka Základnej školy v Bošanoch Jana Kontúrová.

Teší ma, že skúsenosti a know-how, ktoré sme získavali od roku 2008 v projekte Notebook pre každého žiaka, sa dostanú aj ďaleko za hranice Slovenska a pomôžu africkým učiteľov vzdelávať svojich žiakov efektívnejšie a modernejšie,“ vyhlásila manažérka vzdelávacích projektov Microsoft Slovakia Paula Okániková. „Dnešné deti žijú v digitálnom svete,“ tvrdí jeden z otcov projektu Notebook pre každého žiaka Roman Baranovič. Ako dodal, Keňa bol experiment, ako dokázať, že podobné projekty sa dajú robiť aj inde než len na Slovensku. Baranovič konštatoval, že v Kasigau našli skvelých učiteľov, ktorí sa s technológiami rýchlo zžili.

Tešia sa na sneh aj ZOO

Kenskí študenti tak získavajú aj veci, ktoré by len z učebníc nezískali. „Už som zaznamenal zlepšenie. Ja napríklad učím matematiku a v Keni sú veľmi vysoké teploty. Študenti často takmer spia. No keď využívame informačné technológie, žiaci sú celkom zobudení,“ povedal pre SITA Mwawana, ktorý očakáva aj ďalšie zlepšovanie výsledkov. Žiaci majú k dispozícii internet aj intranet. Niektorí sú napríklad aj na Facebooku, no keďže je v škole asi 300 študentov na 20 počítačov, využívajú ich najmä na vzdelávacie účely. Žiaci ich však samozrejme môžu využiť aj po škole, tvrdí Mwawana.

Bošany projektom žijú, deti pripravujú množstvo projektov o Afrike, okrem iného aj virtuálnu encyklopédiu o afrických zvieratách, vzdelávajú sa o tomto kontinente a píšu si cez Facebook s kenským manažérom projektu Davidom Ogigom. Ten sa smeje, že keď bol v Bošanoch naposledy, pribudlo mu asi 150 virtuálnych priateľov. Mwawana vystúpi aj v panelovej diskusii na festivale Jeden svet. Pre afrických učiteľov pripravili učitelia z Bošian a zástupcovia Nadácie Pontis aj poznávacie výlety. Počas víkendov spoločne navštívia Vysoké Tatry, Bojnice a Bratislavský hrad. Späť do Kene odletia 2. decembra. Keňania sa najviac tešia na sneh a dúfajú, že si ho budú môcť po prvý raz v živote osobne vychutnať.

V škole Moi High School Kasigau v meste Rukanga bola v júni päťčlenná výprava zo Slovenska, ktorá školila miestnych učiteľov. Zamerali sa pri tom na učiteľov s pokročilejšou znalosťou práce s počítačom, ktorí budú môcť nadobudnuté skúsenosti neskôr odovzdať aj svojim kolegom – počítačovým začiatočníkom. Slovenská výprava okrem toho priniesla ďalšie informačné technológie do učebne, ktorá bola vybavená počítačmi v rámci projektu Nadácie Pontis. „V projekte sme 20 počítačmi vybavili novú počítačovú učebňu na strednej škole v Rukange. Vďaka zriadeniu internetového pripojenia v mieste realizácie projektu už nemusia obyvatelia cestovať 65 kilometrov k ďalšiemu najbližšiemu dostupnému miestu pripojenia,“ vysvetlil projektový koordinátor Nadácie Pontis Jakub Šimek.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať