RTVS sľubuje rozprávkové Vianoce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vianoce
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 30. novembra (WebNoviny.sk) – Premiérové a rozprávkové vysielanie prinesie divákom a poslucháčom Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). RTVS má každý rok ambíciu priniesť počas adventu a Vianoc čo najviac prekvapení, navodiť atmosféru lásky a pokoja, konštatoval na dnešnej tlačovej besede generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. RTVS začína dnes vysielať adventné koncerty a v utorok 1. decembra otvára aj Vianočné trhy pod pyramídou. Prvý adventný koncert prinesie dnes o 20:00 televízna Dvojka. Divákov pozýva na vystúpenie operného speváka Štefana Margitu z košickej Tabačky Kulturfabrik. Rozprávkovú, ale i duchovnú atmosféru sľubuje vysielanie Slovenského rozhlasu.

Adventné koncerty nájdu diváci na Dvojke tri týždne, každý pracovný deň až do 18. decembra od 20:00 do 21:00. Na druhý deň odvysiela ich zostrihanú verziu prvý okruh Slovenského rozhlasu Rádio Slovensko. Naprieč celým Slovenskom predstavia nové kapely, avizoval na dnešnej tlačovej besede programový riaditeľ verejnoprávnej televízie Tibor Búza. Diváci a poslucháči RTVS sa môžu v 4. ročníku adventných koncertov tešiť na rôzne žánre od vážnej hudby cez jazz, ľudovú hudbu až populárne hudobné smery. Nový bude spôsob snímania koncertov zameraný na vytvorenie komornejšej atmosféry a nové budú aj viaceré miesta konania koncertov. Všetky koncerty budú venované charite, menším združeniam a organizáciám pôsobiacim v regiónoch, kde sa koncerty uskutočnia. Moderovať ich bude trio Pišta Vandal, Soňa Müllerová a Jarmila Hargašová.

RTVS avizuje vo vianočnom a novoročnom období množstvo premiér. Tohtoročné Vianoce spestria tri premiérové rozprávky, kde je RTVS koproducentom. Ide o česko-slovenský titul Sedem zhavranelých bratov podľa scenára a v réžii Alice Nellis, televíznu rozprávku a samostatný projekt RTVS Johankino tajomstvo v réžii Juraja Nvotu a Svätojánsky venček, ktorý RTVS pripravila v spolupráci s Českou televíziou v réžii Jiřího Stracha. Doplnia ich rozprávky bratov Grimmovcov, ale aj záverečná séria animovaných príbehov Mimi a Lízy a ďalšie.

Z vysielania venovaného náboženskému posolstvu Vianoc upozornil Václav Mika na 12-dielny seriál A. D. (Anno Domini). Vedenie RTVS verí, že bude mať rovnaký úspech ako Biblia, ktorú verejnoprávna televízia ponúkla počas vianočných sviatkov pred dvoma rokmi.

Verejnoprávna televízia sľubuje divákom rad dokumentov, ale i filmov. Napríklad na Nový rok 1. januára uvedie koprodukčné filmové projekty RTVS, film Rukojemník v réžii Juraja Nvotu a film Anjeli, ktorý vznikol podľa románu Michala Viewegha Anjeli všedného dňa (Andělé všedního dne) v réžii Alice Nellis. Prinesie aj obnovené premiéry filmov Kubo, Rysavá jalovica a Sváko Ragan. V rámci projektu OPIS tieto tituly zdigitalizovali, teda upravili do kvality high definition (HD, vysoké rozlíšenie) a v prípade Sváka Ragana do 4K (Ultra HD). Zároveň prešli aj hĺbkovou retušou, čo v prípade Sváka Ragana, ktorý je farebným filmom, sľubuje nový zážitok.

Programový riaditeľ televízie Tibor Búza upozornil aj na silvestrovské vysielanie RTVS. Na Jednotke bude patriť špeciálnym vydaniam relácií Milujem Slovensko a Nikto nie je dokonalý a záznamu z koncertu k jubileu Kamila Peteraja. Dvojka bude na prelome rokov filmová. Začiatkom nového roka, po Troch kráľoch ponúkne verejnoprávna televízia pokračovanie svojho seriálu Kolonáda.

V rozhlase sa poslucháči v adventnom a vianočnom období môžu tešiť na 30 fíčrov, 11 premiérových rozprávok – z nich tri obnovené premiéry rozprávok, na ktoré doteraz Slovenský rozhlas nemal práva. Rozhlas pozýva na Vianočné trhy pod pyramídou. Na terasách obrátenej pyramídy na Mýtnej ulici v Bratislave sa začnú v utorok 1. decembra a ich brány budú otvorené denne od 12:00 do 22:00. Pribudol tu vyhrievaný veľkokapacitný stan, vo veľkom stane sa uskutoční 70 živých koncertov. Takmer každý deň sa predstavia štyri kapely so 45-minútovým programom a RTVS sľubuje žánrovo pestrejší výber interpretov. Ako na dnešnej tlačovej besede doplnil riaditeľ programových služieb RTVS – Slovenského rozhlasu Vincent Štofaník, vianočné trhy budú dlhšie, tento rok až 18 dní, pričom vlani trvali 12 dní. Na špeciálny program pozýva aj Symfonický orchester Slovenského rozhlasu. Rozhlas nezabúda ani na veriacich a tieto Vianoce prinesie priame prenosy zo sviatočných omší z viacerých regiónov Slovenska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alice NellisVáclav Mika
Firmy a inštitúcie RTVS Rozhlas a televízia Slovenska