Cosbyho budú súdiť v prípade napadnutia Andrey Constand

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cosby
Amerického herca Billa Cosbyho neobvinia v súvislosti s údajným sexuálnym obťažovaním. Foto: SITA/ AP

BRATISLAVA 25. mája (WebNoviny.sk) – Amerického herca Billa Cosbyho budú súdiť v prípade údajného sexuálneho napadnutia Kanaďanky Andrey Constand z roku 2004. V utorok o tom rozhodla sudkyňa Elizabeth McHugh, podľa ktorej prokuratúra predložila dostatok dôkazov. Dátum súdneho konania zatiaľ nie je známy.

Constand, bývalá zamestnankyňa Temple University, tvrdí, že jej Cosby v januári 2004 u seba doma hodil do pitia sedatíva a následne ju sexuálne zneužil. Obžalobu na 78-ročného komika podala prokuratúra v štáte Pennsylvania, ktorá znovu otvorila tento prípad po tom, ako sa vlani v júli dostali na verejnosť informácie, že sa Cosby v roku 2005 priznal k zadováženiu sedatív s úmyslom podať ich ženám, s ktorými chcel mať sex.

Jednou z nich bola aj Constand, ktorá sa podľa hercovho vyjadrenia nebránila. Cosbyho formálne obžalovali koncom decembra a následne ho prepustili na kauciu milión dolárov. Začiatkom januára Cosby požiadal o zrušenie obžaloby, pričom jeho právna zástupkyňa Monique Pressley uviedla, že ňou prokuratúra porušila podmienky spomínanej výpovede z roku 2005. Súd však žiadosť zamietol. Cosby sa voči verdiktu odvolal a zároveň Constand zažaloval za porušenie mimosúdnej dohody z roku 2005.

Jeho odvolanie však súd zamietol. Predstaviteľovi Cliffa Huxtabla zo sitkomu Show Billa Cosbyho (1984 – 1992) v prípade uznania viny hrozí až desaťročný trest odňatia slobody. Známeho rodáka z Philadelphie obvinilo zo sexuálneho obťažovania celkovo viac ako 50 žien, pričom s niektorými z nich sa súdi pre urážku na cti.

William Henry Cosby Jr.

účinkoval okrem spomínaného sitkomu Show Billa Cosbyho aj v seriáli I Spy (1965 – 1968), v prvých dvoch sezónach projektu The Electric Company (1971 – 1977), v Cosbyho prípadoch (1994 – 1995), sitkome Cosby (1996 – 2000) či v snímke Otec je duch (1990). Venuje sa aj hudbe, na konte má albumy ako napríklad Silver Throat: Bill Cosby Sings (1967), At Last Bill Cosby Really Sings (1974) či Bill Cosby Presents The Cosnarati: State Of Emergency (2009).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bill Cosby