Poľsko nevydá Polańského do USA, kde je naňho vydaný zatykač

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Roman Polański
Roman Polański Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 6. decembra (WebNoviny.sk) – Poľský najvyšší súd v utorok zamietol žiadosť ministra spravodlivosti Zbigniewa Ziobra o vydanie poľsko-francúzskeho režiséra Romana Polańského do USA. Tam je na 83-ročného filmára vydaný zatykač v súvislosti so znásilnením 13-ročného dievčaťa, ktorého sa údajne dopustil ešte v roku 1977.

Držiteľa Oscara obvinili zo znásilnenia

Držiteľa Oscara za réžiu snímky Pianista (2002) obvinili v roku 1977 zo šiestich trestných činov vrátane znásilnenia vtedy 13-ročnej Samanthy Geimer. Päť zo šiestich obvinení neskôr stiahli, keď sa Polański priznal, že mal s mladistvou pohlavný styk a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Sudca ho predtým, ako rozhodol o dĺžke trestu, poslal na 90-dňové psychiatrické pozorovanie, odkiaľ ho po 42 dňoch prepustili.

Režisér filmov ako Rosemaryino dieťa (1968), Čínska štvrť (1974), Smrť a dievča (1994) alebo Ghost Writer (2011) však krátko pred vynesením rozsudku z USA ušiel a usadil sa vo Francúzsku, kde bol mimo dosahu americkej justície. Po vyše 31 rokoch ho zatkli 26. septembra 2009 po prílete do Zürichu, kde si mal prevziať ocenenie na filmovom festivale. USA následne požiadali o jeho vydanie. Švajčiarsko však 12. júla 2010 oznámilo, že žiadosti nevyhovelo a Polańského prepustili z domáceho väzenia.

V októbri ho vypočúvala poľská prokuratúra

Predvlani koncom októbra Polańského vypočúvala poľská prokuratúra po tom, ako sa zúčastnil na oficiálnom otvorení Múzea histórie poľských židov vo Varšave. Druhý raz ho vypočúvali vlani v januári, keď losangeleská prokuratúra zaslala poľským úradom žiadosť o jeho vydanie. Polański potom koncom februára 2015 vypovedal aj na súde.

Verdikt mali pôvodne vyniesť už na jar 2015, súd však rozsudok dvakrát odročil s tým, že poľské úrady požiadali americkú stranu o právnu pomoc v tomto prípade. Súd nakoniec vlani v októbri žiadosť o vydanie zamietol. Ziobro, ktorý je zároveň aj generálnym prokurátorom, sa však tento rok voči tomuto verdiktu odvolal na najvyšší súd, ktorý požiadal o anulovanie rozsudku a následné vydanie Polańského do USA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Roman Polański