Zomrel výtvarník Tyrus Wong, autor Bambiho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bambi
Foto: facebook.com/pg/DisneyBambi

BRATISLAVA 1. januára (WebNoviny.sk) – Vo veku 106 rokov zomrel americký výtvarný umelec čínskeho pôvodu Tyrus Wong, ktorý sa podieľal na vzniku animovaného filmu Bambi (1942) z produkcie Walta Disneyho.

Wong skonal doma v Los Angeles obklopený svojou rodinou. „Jeho vplyv na umeleckú kompozíciu animovaného filmu Bambi bol enormný,“ uviedli v reakcii na jeho úmrtie predstavitelia Walt Disney Family Museum.

Tyrus Wong

, pôvodným menom Wong Gen Yeo, sa narodil 25. októbra 1910 v čínskom Tajšane, odkiaľ však ako deväťročný spolu s otcom emigroval do USA. Jeho matka a sestra zostali v Číne, pričom Wong sa s nimi už nikdy nestretol. V Los Angeles vyštudoval na umeleckej škole Otis College of Art and Design a následne začal v roku 1938 pracovať pre filmové štúdio spomínaného Walta Disneyho, kde sa podieľal na filme Bambi.

Od Disneyho však v roku 1941 odišiel a o rok neskôr sa zamestnal ako ilustrátor v spoločnosti Warner Bros., kde pôsobil až do roku 1968. Okrem toho maľoval obrazy, vytváral litografie a po odchode do dôchodku začal venovať výrobe šarkanov. S manželkou Ruth Ng Kim, ktorá zomrela v roku 1995, mal tri dcéry.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Walt Disney