Oscary ovládol La La Land, filmom roka je Moonlight

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
89. ročník udeľovania Oscarov
V kategórii Najlepšia pôvodná filmová hudba si Oscara prevzal Justin Hurwitz (vľavo) za muzikál La La Land. Los Angeles, 26. február 2017. Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

LOS ANGELES 27. februára (WebNoviny.sk) – Nočné 89. udeľovanie cien americkej Akadémie filmových umení a vied ovládol muzikál La La Land, ktorý získal šesť Oscarov zo štrnástich nominácií.

Cenu pre najlepší film ale dostala dráma Moonlight. Tú však za víťaza vyhlásili až po upozornení tvorcov La La Landu, ktorí už na pódiu ďakovali za svoj triumf. Nesprávneho víťaza vyhlásili Warren Beatty a Faye Dunaway, ktorí podľa Beattyho dostali do rúk nesprávnu obálku. „Nebol to vtip,“ zdôraznil 79-ročný herec.

Ďalšie dve trofeje pre snímku o dospievaní afroamerického geja v Miami získali Mahershala Ali v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe a Barry Jenkins s Tarellom Alvinom McCraneym za adaptovaný scenár.

„Chcem sa poďakovať svojim učiteľom a profesorom. Mal som veľa úžasných učiteľov a tí mi neustále hovorili, že to nie je o vás, ale o tých postavách, ktoré hráte. Slúžite tým príbehom a postavám a ja som mal to šťastie, že som dostal túto príležitosť. Bolo to o Juanovi, Chironovi a Paule. Celý štáb a obsadenie bolo úžasné. Ďakujem Barrymu Jenkinsovi, Tarellovi Alvinovi McCraneymu, Adele Romanski, ktorá donútila, aby ma Barry obsadil. A musím poďakovať aj množstvu ďalších ľudí, vďaka ktorým tu teraz stojím. Mojej manažérke Carolyn Govers, ktorá je so mnou desať rokov. A zvyšným členom hereckého obsadenia, ktorí odviedli úžasný výkon. Ktorýkoľvek z nich mohol získať túto cenu. Ďakujem Akadémii, naozaj si to vážim. A tiež ďakujem svojej manželke, ktorá bola počas obdobia udeľovania cien v treťom trimestri. Iba pred štyrmi dňami sa nám narodila dcéra. Chcem sa jej poďakovať za jej silu a pomoc. Ďakujem ti a vážim si to,“povedal Ali, najlepší herec vo vedľajšej úlohe

Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe Emma Stone

Muzikál La La Land o vzťahu začínajúcej herečky a džezového klaviristu bodoval v kategóriách Réžia (Damien Chazelle), Najlepšia pôvodná filmová pieseň (City of Stars), Najlepšia pôvodná filmová hudba (Justin Hurwitz), Kamera (Linus Sandgren), Výprava (Sandy Reynolds-Wasco, David Wasco) a Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe, kde zvíťazila Emma Stone.

„Ďakujem Akadémii a ostatným ženám v tejto kategórii – Natalie, Isabelle, Meryl, Ruth – všetky ste boli úžasné. Vzhliadam k vám a obdivujem vás viac, než sa dá vyjadriť slovami. Už len to, že som bola spoločne s vami nominovaná, je tá najväčšia pocta. V momentoch, ako je tento, si uvedomujem, že ide o súhru šťastia a príležitosti. Takže sa chcem poďakovať Damienovi Chazellovi (režisérovi, pozn. SITA) za príležitosť byť súčasťou tohto jedinečného a špeciálneho projektu. Som veľmi vďačná, že som sa mohla podieľať na tomto filme. Ďakujem ti za tvoju vieru, trpezlivosť a za úžasný zážitok. A ďakujem Ryanovi Goslingovi, že ma rozosmieval a vždy zvyšoval latku. A tiež za to, že bol tým najlepším partnerom v tomto bláznivom dobrodružstve,“ uviedla Stone.

„Veľmi vám ďakujem, je to obrovská pocta. Najprv sa chcem poďakovať ostatným nominovaným. Je pre mňa obrovskou cťou byť vo vašej spoločnosti. Takže, Barry, Kenny, Mel, Denis, nevidím vás teraz, ale viem že tam niekde ste. Ďakujem vám za to, akí ste úžasní filmári a že ma svojou prácou každý deň inšpirujete. Ďalej sa chcem poďakovať všetkým, ktorí mi pri tomto filme pomáhali. Hercom, štábu, každému v Lionsgate, že ste nám dali šancu. Ryanovi a Emme, ktorí tomu vdýchli život. Johnovi (Legendovi, pozn. SITA), ktorý hral s nimi a teraz som naňho veľmi hrdý. A tiež ďakujem Justinovi (Hurwitzovi, hudobnému skladateľovi, pozn. SITA), ktorého poznám, tuším, odkedy sme mali 17 alebo 18 rokov. Ďakujem ti, že stojíš pri mne, že si tento sen udržiaval pri živote a že si to nikdy nevzdal,“ ďakoval Damien Chazelle, ktorý dostal Oscara za réžiu filmu La La Land.

Sošku si odniesol aj Casey Affleck

Oscara za mužský herecký výkon v hlavnej úlohe si prevzal Casey Affleck (Miesto pri mori).

„Znamená to pre mňa veľmi veľa, ďakujem vám. Jeden z prvých ľudí, ktorí ma naučili hrať, bol Denzel Washington, s ktorým som sa dnes po prvý raz stretol. Ďakujem ti. A čo sa týka všetkých ostatných nominovaných, som hrdý, že môžem byť vo vašej spoločnosti. Ste veľmi odvážni a obdivujem to, čo robíte. Stojím tu teraz iba vďaka talentu a dobrej vôli množstva ľudí, ktorých je nemožné všetkých vymenovať. Ale najviac zo všetkých je to Kenneth Lonergan, ktorý napísal úžasný scenár. Bez neho by som tu teraz určite nestál. A navyše bol aj režisérom. Rád by som povedal niečo zmysluplnejšie, ale jednoducho som naozaj hrdý na to, že som súčasťou tejto komunity. Vzhliadam k vám a nedokážem uveriť, že som toho súčasťou. Veľa to pre mňa znamená. Ďakujem tiež Mattovi Damonovi (producentovi, pozn. SITA), že mi dal túto príležitosť. A samozrejme mojim rodičom, že mi verili. Ben (Affleck, Caseyho brat, pozn. SITA), mám ťa rád,“ povedal Affleck.

Medzi animovanými filmami triumfoval Zootropolis

Medzi herečkami vo vedľajších úlohách triumfovala Viola Davis (Fences). Najlepší pôvodný scenár podľa akademikov napísal Kenneth Lonergan pre drámu Miesto pri mori.

„Ďakujem Akadémii. Viete, je jedno miesto, kde sú zhromaždení všetci ľudia s najväčším potenciálom. To miesto sa volá cintorín. Ľudia sa ma neustále pýtajú, aké príbehy chcem prerozprávať. A ja im odpovedám, exhumujte tie telá a tie príbehy. Príbehy ľudí, ktorí mali veľké sny, no nikdy nevideli ich naplnenie. Stala som sa umelkyňou a vďaka Bohu, že som tak spravila, pretože toto je jediná profesia, ktorá je oslavou toho, čo znamená žiť život. Takže táto cena patrí Augustovi Wilsonovi (zosnulému dramatikovi, autorovi divadelnej predlohy a scenára snímky Fences, pozn. SITA), ktorý exhumoval a vyzdvihol obyčajných ľudí,“ povedala Viola Davis.

V kategórii cudzojazyčných filmov zvíťazil Klient iránskeho režiséra Asghara Farhadiho, ktorý sa na udeľovaní cien nezúčastnil na protest proti imigračnému výnosu amerického prezidenta Donalda Trumpa zakazujúcemu vstup do USA občanom siedmich prevažne moslimských krajín. Najlepším dokumentárnym filmom sa stal O.J.: Made in America. Medzi animovanými filmami triumfoval Zootropolis.

Zaspievali Justin Timberlake, John Legend aj Sting

Galavečer odštartoval Justin Timberlake s nominovanou piesňou Can’t Stop the Feeling z filmu Trollovia. V priebehu ceremoniálu potom postupne vystúpili aj Lin-Manuel Miranda a Auli’i Cravalho s piesňou How Far I’ll Go z animovanej snímky Vaiana: Legenda o oceáne, Sting s piesňou The Empty Chair z dokumentu Jim: The James Foley Story a John Legend predstavil piesne City of Stars a Audition (The Fools Who Dream) z muzikálu La La Land.

V rámci tradičnej spomienky na hviezdy, ktoré navždy odišli v uplynulom roku, zaspievala Sara Bareilles.

Počas ceremoniálu pripomenuli aj galavečer ôsmeho ročníka Governors Awards, na ktorom si v novembri čestné Oscary prevzali hongkonský herec, režisér, scenárista a majster bojových umení Jackie Chan, strihačka Anne V. Coates, vedúci kastingu Lynn Stalmaster a dokumentarista Frederick Wiseman.

Priestor dostalo aj februárové odovzdávanie ocenení za vedecký a technický prínos, ktoré predstavili jeho moderátori Leslie Mann a John Cho. Ceremoniálom v hollywoodskom Dolby Theatre sprevádzal moderátor Jimmy Kimmel.

Prehľad ocenených v 89. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied:

Najlepší film: Moonlight (Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Adele Romanski)

Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Casey Affleck – Miesto pri mori

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Mahershala Ali – Moonlight

Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Emma Stone – La La Land

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Viola Davis – Fences

Réžia: Damien Chazelle – La La Land

Adaptovaný scenár: Barry Jenkins, Tarell Alvin McCraney – Moonlight

Pôvodný scenár: Kenneth Lonergan – Miesto pri mori

Najlepší cudzojazyčný film: Klient (réžia: Asghar Farhadi) – Irán

Najlepší dokumentárny film: O.J.: Made in America (Ezra Edelman a Caroline Waterlow)

Animovaný film: Zootropolis – Byron Howard, Rich Moore a Clark Spencer

Najlepšia pôvodná filmová pieseň: City of Stars (hudba: Justin Hurwitz, text: Benj Pasek a Justin Paul) – La La Land

Najlepšia pôvodná filmová hudba: Justin Hurwitz – La La Land

Kamera: Linus Sandgren – La La Land

Kostýmy: Colleen Atwood – Fantastické zvery a ich výskyt

Masky: Jednotka samovrahov – Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini and Christopher Nelson

Strih: Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu – John Gilbert

Výprava: La La Land – Sandy Reynolds-Wasco, David Wasco

Strih zvuku: Prvý kontakt – Sylvain Bellemare

Mix zvuku: Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu – Kevin O’Connell, Andy Wright, Robert Mackenzie a Peter Grace

Vizuálne efekty: Kniha džungle – Robert Legato, Adam Valdez, Andrew R. Jones a Dan Lemmon

Najlepší krátky animovaný film: Čvirik – Alan Barillaro a Marc Sondheimer

Najlepší hraný krátky film: Školský zbor – Kristof Deák a Anna Udvardy

Najlepší krátky dokumentárny film: The White Helmets – Orlando von Einsiedel a Joanna Natasegara

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Denzel WashingtonEmma StoneJackie ChanJames FoleyJimmy KimmelJohn LegendJustin TimberlakeViola Davis