Film Grandhotel Budapešť inšpirovali režisérove cesty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grandhotel Budapešť
Záber z filmu Grandhotel Budapešť Foto: SITA/AP

PRAHA 12. februára (WEBNOVINY) – Film Grandhotel Budapešť, ktorý v Prahe predstavili jeho hlavní protagonisti, je z veľkej časti inšpirovaný dielom rakúskeho spisovateľa Stefana Zweiga, ale aj krajinami strednej Európy. Povedal to režisér Wes Anderson. „Keď sme dokončili základné body scenára, pustili sme sa do cestovania. Všímali sme si najmä architektúru, ale počúvali sme aj príbehy ľudí, ktorých sme stretli. Vo filme sa tak na mnohých miestach odrážajú inšpirácie, ktoré sme nazbierali v Českej republike, Maďarsku, Poľsku, Rakúsku či Nemecku,“ uviedol Anderson.

Ako dodal, pri tvorbe postáv ho taktiež inšpirovali príbehy. „Najvýraznejšou postavou filmu je Pán Gustave, ktorého hrá Ralph Fiennes. Jeho povahové črty a vlastnosti som si požičal od svojho starého priateľa, ktorý je veľmi inteligentným a rozhľadeným človekom. Vždy ma fascinovalo, akým spôsobom sa správa a rozpráva, čo som sa snažil uplatniť aj v Grandhoteli Budapešť. Okrem toho som čerpal aj od Charlesa Dickensa,“ spresnil.

Počas rozhovoru pre agentúru SITA sa Wes Anderson dokonca priznal, že sa často inšpiruje u iných režisérov. „Nie som ten typ umelca, ktorý by do svojich filmov dával nenápadné odkazy. Jednoducho zoberiem nápad niekoho iného a pokúsim sa ho vylepšiť. Skúšam, či je možné ho spraviť vtipnejší, zaujímavejší, strašidelnejší – jednoducho ho chcem spracovať do väčšej hĺbky.“

Obrazom: Wes Anderson uvádza nový film Grandhotel Budapešť s hviezdnym obsadením

Ako jedna veľká rodina

Wes Andreson
Foto: SITA/AP

Ako ďalej dodal, pred natáčaním sa snaží mať všetko perfektne pripravené. „Mám rád, keď sú veci naplánované a každý vie, čo má robiť. Rovnako sa snažím mať aj záložný plán, keby niečo nevyšlo. Na druhú stranu, čo možno bude znieť trochu protichodne, sa snažím byť otvorený veciam, ktoré sa jednoducho stanú. Chaos je súčasťou kreatívneho procesu a prináša novú energiu a inšpiráciu.

Na tlačovej konferencii sa okrem Andersona zúčastnili aj herci Jeff Goldblum, Tony Revolori a herečka Saoirse Ronan. „Som veľmi šťastná a hrdá na to, že som mohla byť súčasťou tohto projektu. Pracovať s Wesom je niečo neskutočné. Človek má pocit, akoby bol súčasťou jednej veľkej rodiny,“ uviedla v súčasnosti iba 19-ročná Saoirse Ronan. „To ročné čakanie na skompletizovanie filmu bolo veľmi dlhé, a tak som rád, že už konečne uzrel svetlo sveta. Celé to pre mňa bolo jednou obrovskou skúsenosťou, za ktorú som ohromne vďačný,“ doplnil jej mladší herecký kolega Tony Revolori.

Ako obidvaja počas rozhovoru uviedli, práca s Andersonom im ukázala nové obzory. „O svojom účinkovaní v Grandhoteli Budapešť som, na rozdiel od predošlých filmov, nikdy nezapochybovala – bola to správna voľba. Wes veľmi špecifickým spôsobom pracuje s jednotlivými ľuďmi v štábe a všemožne sa snaží podporovať ich kreativitu a vytiahnuť z nich to najlepšie. Práca s ním mi doslova otvorila oči. Rada totiž pracujem s rôznymi režisérmi, pretože každý z nich ma núti prispôsobovať sa svojmu osobitému štýlu a to je výzva,“ spresnila Saoirse. Tony Revolori sa v rámci príprav na natáčanie dokonca na týždeň zamestnal v hoteli. „Pracoval som snáď na každej pozícii, ktorá v hoteli existuje. Najviac ma však fascinovalo to, ako sa tam jednotliví návštevníci cítili príjemne – akoby to bol ich druhý domov,“ dodal.

Cibril detaily

Wes Anderson uvádza film Grandhotel Budapešť s hviezdnym obsadením
Foto: facebook.com/TheGrandBudapestHotel

Okrem uvedenej dvojice sa vo filme objavia aj Bill Murray, Jason Schwartzman, Adrien Brody, Jude Law, Ralph Fiennes, Willem Dafoe či Jeff Goldblum, ktorý s Andersonom spolupracoval už aj v minulosti. „Spôsob, akým Wes pracuje, sa príliš nezmenil.

Pochopiteľne, sa stále snaží zlepšovať a cibriť detaily, no v zásade ide o rovnakého režiséra. Osobne ma však veľmi zaujali techniky, s ktorými začal v posledných rokoch pracovať a ktoré využil aj v Grandhoteli Budapešť. Konkrétne mám na mysli rôzne animované sekvencie, ručne vyrábané miniatúry a dokonca aj spôsob plánovania jednotlivých záberov,“ uviedol Goldblum.

Väčšinu záberov natočili v budove starého obchodného domu v meste Görlitz, ktorý štáb prebudoval na hotel. Niektoré scény sa však odohrávali aj v neďalekom Cvikove či Drážďanoch. „Ako fanúšik Wesovho vizuálne bohatého sveta som bol fascinovaný. Všetci sme žili a pracovali v jednom veľkom uzavretom komplexe, ktorý postupne menil svoju podobu. Mnoho hercov, vrátane mňa, trávilo veľa času sledovaním výtvarných prác, a to aj napriek tomu, že sme mali voľno. Bolo to jednoducho úžasné,“ prezradil.

Ako 61-ročný herec ďalej dodal, najviac času trávil so svojimi kolegami Adrienom Brodym či Jasonom Schwartzmanom. „Pochopiteľne, som sa snažil prehodiť pár slov so všetkými, avšak bolo to časovo veľmi náročné. Na Wesovi ma ale fascinuje, že sa dokáže obklopiť ľuďmi, ktorí majú hlboké umelecké cítenie a pritom sú veľmi úprimní,“ spresnil.

Pán Gustave (Ralph Fiennes) je legendou medzi hotelovými zamestnancami. V čase medzi dvoma svetovými vojnami v Bohom zabudnutej krajine, kde toho príliš veľa nefunguje, je luxusný Grandhotel Budapešť oázou spoľahlivosti, čo zosobňuje práve šéf hotelového personálu. Priania svojich hostí plní pán Gustave ešte predtým, ako ich vyslovia a väčšinu z nich okrem toho úplne nezištne miluje.

Keď mu jedna vďačná zákazníčka po svojej smrti odkáže mimoriadne vzácny obraz, nielenže náhle zbohatne, ale stane sa aj tŕňom v oku nahnevaných pozostalých, terčom nájomného vraha a hračkou v rukách miestnej polície. Vo všetkých týchto nevďačných rolách mu pomáha obstáť jeho osobný šarm a poskok (Tony Revolori), z ktorého chce vychovať svojho nástupcu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adrien BrodyBill MurrayJude LawWes Anderson