Vo veku 36 rokov zomrel oscarový režisér Malik Bendjelloul

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Malik Bendjelloul
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 14. mája (WEBNOVINY) – V utorok večer v Štokholme zomrel režisér oscarového dokumentárneho filmu Pátranie po Sugar Manovi (2012) Malik Bendjelloul.

O úmrtí 36-ročného filmára a bývalého detského herca informovala tamojšia polícia, ktorá však odmietla zverejniť podrobnosti. „Môžem povedať len to, že nemáme podozrenie na spáchanie trestného činu,“ uviedla hovorkyňa polície Pia Glenvik.

Obrazom: Zomrel švédsky režisér a držiteľ Oscara Malik Bendjelloul

Prvý Švéd s Oscarom

Rodák zo švédskeho Ystadu získal v roku 2012 cenu National Board of Review, špeciálnu cenu poroty a divácku cenu na festivale Sundance a v 2013 aj Oscara, cenu BAFTA, Critics Choice Award i ceny Directors Guild of America a Writers Guild of America za dokument sledujúci dvojicu juhoafrických novinárov, ktorí sa rozhodli vypátrať, čo sa stalo s hudobníkom Sixtom Rodriguezom.

Ten sa stal nesmierne slávnym v Juhoafrickej republike, pričom o tom až do roku 1997 vôbec netušil. Tamojší fanúšikovia muzikanta, ktorý vydal len dva štúdiové albumy na začiatku 70. rokov minulého storočia, si naopak mysleli, že spáchal samovraždu.

Bendjelloul bol prvým Švédom, ktorý dostal Oscara od roku 1984, keď americká Akadémia filmových umení a vied ocenila snímku Fanny a Alexander (1982) Ingmara Bergmana štyrmi trofejami vrátane kategórie cudzojazyčných filmov. Podľa Švédskeho filmového inštitútu tiež režíroval televízne dokumenty o Eltonovi Johnovi, Rodovi Stewartovi, Björk či Kraftwerk.

Video: Pátranie po Sugar Manovi – Trailer

Filmová komunita smúti

„Správy o smrti Malika Bendjelloula nás nesmierne zarmútili,“ uviedla vo vyhlásení spoločnosť Sony Pictures Classics, ktorá jeho film distribuovala. „Podobne ako sám Rodriguez, aj Malik bol výnimočnou osobnosťou, ktorá po svete pátrala po príbehoch hodných vypovedania. Netúžil po sláve, bohatstve ani trofejach, i keď ich dostával, pretože iní oceňovali jeho rozprávačské schopnosti,“ dodal distribútor.

Bendjelloulova smrť šokovala najmä švédsku filmovú komunitu. „Tieto hrozné správy nás skutočne šokovali. Malik Bendjelloul bol jedným z našich najúžasnejších filmárov a jeho minuloročný Oscar je toho jasným dôkazom,“ uviedol pre agentúru AP hovorca Švédskeho filmového inštitútu Jan Goransson.

Pred smrťou podľa neho pracoval na novom filme. Švédsky filmový kritik Hynek Pallas, ktorý s Bendjelloulom cestoval do Hollywoodu, keď získal Oscara, ho opísal ako skromného, no veľmi odhodlaného muža. „Bol neuveriteľne talentovaným rozprávačom. Mal silu maratónskeho bežca. Musíte mať cieľ, ak pracujete toľko rokov na jednom filme, niekedy i bez peňazí,“ napísal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať