Režisér Oliver Stone nakrúti film o Edwardovi Snowdenovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Snowden
Edward Snowden Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 3. júna (WEBNOVINY) – Americký režisér Oliver Stone nakrúti film o bývalom zamestnancovi CIA Edwardovi Snowdenovi. Trojnásobný držiteľ Oscara získal práva na sfilmovanie knihy Lukea Hardinga o mužovi, ktorý odhalil tajné programy sledovania telefonickej a internetovej komunikácie. V súčasnosti známy režisér píše scenár.

Kniha The Snowden Files: The Inside Story of the World’s Most Wanted Man novinára Lukea Hardinga rozpráva o udalostiach, ktoré sa udiali po tom, čo Edward Snowden zverejnil v britskom denníku The Guardian informácie o sledovaní komunikácie miliónov Američanov zo strany americkej NSA.

„Toto je jeden z najväčších príbehov našej doby, doslova výzva. Som rád, že denník The Guardian s nami spolupracuje,“ uviedol o pripravovanom filme režisér Stone. „Príbeh Edwarda Snowdena je skutočne mimoriadny. Odhalenia, ktoré priniesol, navždy zmenili náš pohľad na technológiu a vládu,“ vyhlásil šéfredaktor denníka Alana Rusbridger. Nakrúcanie snímky by sa malo začať pred koncom roka.

Šesťdesiatsedemročný režisér a scenárista Oliver Stone sa preslávil snímkami o aktuálnych politických a kultúrnych témach, často kontroverzných. Prvú cenu Americkej filmovej akadémie získal za scenár drámy Polnočný expres (1978). Nasledovali Oscary za réžiu dvoch vojnových drám – prvého mu vyniesla Čata (1986) a druhého Narodený 4. júla (1989). Režíroval aj filmy Wall Steet (1987) a jeho pokračovanie Wall Street: Peniaze nikdy nespia (2010), J.F.K. (1991), Doors (1991), Takí normálni zabijaci (1994), Evita (1996), World Trade Center (2006) či Divosi (2012).

Informácie pochádzajú z webovej stránky www.hollywoodreporter.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Edward SnowdenOliver Stone