Na Art Film Feste ponúknu aj workshopy projektu Midpoint

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Art Film Fest
Sprava: Riaditeľ festivalu Peter Nágel, talianska herecká hviezda slovenského pôvodu Barbora Bobulova a prezident festivalu Milan Lasica počas tlačovej besedy v rámci 21. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest (AFF). Trenčín, 26. jún 2013. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 18. júna (WEBNOVINY) – Organizátori 22. ročníka Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 21. do 27. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, pripravili v spolupráci s projektom Midpoint aj dva workshopy. Jeden z nich je určený pre študentov a absolventov európskych filmových škôl a bude sa konať po celý čas trvania festivalu.

„Midpoint je celoročný medzinárodný výučbový program, ktorý prináša študentom a filmovým profesionálom poznatky o dramaturgii vlastných projektov a podporuje spoluprácu scenáristov, režisérov a producentov v tvorivom procese vývoja diela. Jeho hlavnou aktivitou je trojmesačný výučbový program pre študentov, čerstvých absolventov a mladých filmových profesionálov, ktorý zahŕňa dva letné workshopy a online konzultácie s lektormi. Počas MFF Art Film Fest sa uskutoční prvý z workshopov, druhý je pre účastníkov pripravený na koniec leta,“ uviedol Peter Gašparík.

István Szabó si prevezme Zlatú kameru

Druhý – dramaturgický workshop Midpointu v rámci festivalu je zas určený pre profesionálnych slovenských scenáristov a producentov a bude sa konať od 24. do 26. júna. „Svoje celovečerné scenáre na ňom bude pod dohľadom skúseného lektora Martina Daniela vyvíjať štvorica tímov. Cieľom vzdelávacieho programu Midpoint je napomôcť vzniku filmových diel, ktoré budú pracovať s domácimi reáliami a aktuálnymi témami, ale budú zrozumiteľné aj zahraničnému publiku,“ dodal Gašparík.

V rámci projektu Midpoint sa bude konať aj prednáška pre verejnosť. Počas nej vystúpi maďarský režisér István Szabó, ktorý v nedeľu 22. júna v konferenčnej sále hotela Pax porozpráva o tvorbe a tvorivom procese. Známy filmár si počas festivalu tiež prevezme ocenenie Zlatá kamera.

Príde legendárna Claudia Cardinale

Návštevníkov a návštevníčky Art Film Festu tento rok čaká 132 snímok. V Súťaži krátkych filmov sa predstaví 35 titulov. Nebudú chýbať ani obľúbené sekcie Okolo sveta, Európske zákutia, Slovenská sezóna, Láska a anarchia, Prísľuby z Východu, Nočná prehliadka. Novinkami sú sekcie Focus: Alan Clarke a Téma: Vojna a film.

V rámci sprievodných podujatí organizátori festivalu pripravili vystúpenia interpretov ako Chiki liki tu-a, Walter Schnitzelsson či Katarzia a jej frajeri. Predstavia sa aj Zdenka Predná a Oskar Rózsa s projektom Doledole a spoločne vystúpia rapper Vec a bubeník Martin Valihora.

Pozvanie prijala aj legendárna talianska herečka Claudia Cardinale, ktorá si prevezme ocenenie Hercova misia. Rovnakú cenu počas festivalu udelia tiež českému hercovi Ivanovi Trojanovi. Slovenský scenárista Ondrej Šulaj si rovnako ako spomínaný Szabó odnesie Zlatú kameru.

Informácie pochádzajú od Petra Gašparíka z portálu Slovenský film a z archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin ValihoraOskar RózsaWalter SchnitzelssonZdenka Predná