Divadelná diva Eva Krížiková oslavuje osemdesiate narodeniny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Herečka Eva Krížiková oslavuje osemdesiat rokov
Zľava: Eva Krížiková a František Dibarbora počas divadelnej hry Tanec nad plačom (1957) od Petera Zvona. Foto: SITA/SND

BRATISLAVA 15. júla (WEBNOVINY) – Herečka Eva Krížiková slávi v utorok životné jubileum – 80 rokov. Narodila sa 15 .júla 1934.

Vyštudovala herectvo na konzervatóriu v triede profesora Budského. Po absolvovaní školy pôsobila jednu sezónu v Armádnom divadle v Martine a od roku 1954 pôsobí v Slovenskom národnom divadle. Ako jeho dlhoročná členka odohrala množstvo divadelných úloh. Vyniká ako interpretka komediálnych i tragických postáv. V mnohých divadelných a filmových úlohách uplatnila svoj temperament a zmysel pre humor. V súčasnosti účinkuje v SND napríklad v hre Popol a vášeň.

Nevyhýba sa ani malým divadelným scénam. V Štúdiu L+S hrala po boku českého herca Bronislava Poloczeka v hre Ondreja Šulaja O pejskovi a mačičke. V roku 2001 získala Cenu Jozefa Kronera za postavu Nancy, ktorú stvárnila v hre Edwarda Albeeho Pobrežie v bratislavskom Divadle a.ha.

Obrazom: Herečka Eva Krížiková oslavuje osemdesiat rokov

Okrem divadla účinkovala v televíznych inscenáciách a vo filmoch. Eva Krížiková sa objavuje na televíznej obrazovke od začiatku vysielania televízie na Slovensku. Odohrala množstvo inscenácií. Debutovala vo filme Paľa Bielika V piatok trinásteho (1953), hrala vo filmoch Statočný zlodej (1958), Kapitán Dabač (1959), Smrť prichádza v daždi (1965), Červené víno (1976), Rača, láska moja (1977), Záplata na záplate (1987) či Suzanne (1996). Komediálny talent uplatnila napríklad v snímkach Štvorylka (1955), či Pozor, ide Jozefína! (1976). Bola hlavnou postavou v rodinnom rozhlasovom seriáli Králikovci.

V roku 2003 ju uviedli do televíznej Siene slávy. Meno jubilujúcej divadelnej a filmovej herečky Evy Krížikovej pribudlo aj na bratislavský Filmový chodník slávy. Prezident SR jej udelil v roku 2014 Pribinov kríž II. triedy za mimoriadny prínos do slovenskej kultúry v oblasti dramatického umenia. Jej manželom bol herec a spevák František Zvarík.

Herečka Eva Krížiková oslavuje osemdesiat rokov
Foto: SITA/SND/Jana Nemčoková
Herečka Eva Krížiková oslavuje osemdesiat rokov
Foto: SITA/SND/Ctibor Bachratý

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Eva Krížiková
Firmy a inštitúcie SND Slovenské národné divadlo