Riaditeľ DreamWorks Animation získa Národnú medailu umení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
DreamWorks Animation
Riaditeľovi spoločnosti DreamWorks Animation Jeffreymu Katzenbergovi odovzdá Národnú medailu umení prezident USA Barack Obama. Foto: thedrum.com/news

BRATISLAVA 23. júla (WEBNOVINY) – V pondelok 28. júla sa v Bielom dome uskutoční slávnosť, na ktorej americký prezident Barack Obama ocení osobnosti z oblasti kultúry, umenia a humanitných vied. Za prínos v roku 2013 udelí spolu dvanásť Národných medailí umení a desať Národných medailí za humanitné vedy.

Jedným z ocenených, ktorým Obama odovzdá Národnú medailu umení, bude producent a riaditeľ spoločnosti DreamWorks Animation Jeffrey Katzenberg. Šesťdesiattriročný producent animovaných filmov ako Princ Egyptský (1998), El Dorado (2000), Shrek (2001), Shrek 2 (2004) či Príbeh žraloka (2004), sa stane vôbec prvým oceneným človekom z filmového priemyslu, ktorý sa priamo nepodieľa na nakrúcaní snímok.

Minulý rok toto ocenenie získal režisér, producent a scenárista George Lucas. Rovnakej pocty sa okrem Katzenberga dostane aj spisovateľkám Julii Alvarez a Maxine Hong Kingston, Brooklynskej hudobnej akadémii, mecenáške Joan Harris, tanečníkovi a choreografovi Billovi T. Jonesovi, skladateľovi Johnovi Kanderovi, dokumentaristovi Albertovi Mayslesovi, hudobníčke Linde Ronstadt, architektom Todovi Williamsovi a Billie Tsien a vizuálnemu umelcovi Jamesovi Turrellovi.

Národné medaily za humanitné vedy dostanú okrem iných napríklad literárny kritik M. H. Abrams, historik David Brion Davis, producent a režisér Stanley Nelson či rozhlasová moderátorka Diane Rehm.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaGeorge Lucas