Film DETI uvedú na špeciálnom predpremiérovom turné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 2. septembra (WBN/PR) – Prvý hraný film jedného z najoceňovanejších a najúspešnejších slovenských dokumentaristov Jara Vojteka, DETI , odštartuje svoju púť k divákom už pred oficiálnou slovenskou premiérou. Tvorcovia a herci filmu sa od 15. septembra 2014 vydajú na špeciálne týždňové predpremiérové turné po siedmich mestách. Snímku, ktorá pôsobivo zobrazuje rôzne podoby vzťahu rodičov a detí, a v ktorej účinkujú herci i neherci z celého Slovenska, predstavia tvorcovia postupne v Piešťanoch, Žiline, Komárne, Banskej Bystrici, Prešove, Dobšinej a Kežmarku.

„Každú zo štyroch poviedok filmu DETI – Syn, Maratón, Kanárik, Otec – sme nakrúcali v inom ročnom období a na rôznych lokáciách po celom Slovensku. Predpremiérové uvedenia sú našim poďakovaním účinkujúcim a ľuďom, ktorí nám pomohli v regiónoch,“ vysvetlil producent filmu DETI Mátyás Prikler z produkčnej spoločnosti MPhilms.

Predpremiérové turné odštartuje 15. septembra na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik v Piešťanoch, kde snímku odohrajú v svetovej premiére ako záverečný film festivalu. Divákom ho predstaví celý štáb na čele s režisérom Jarom Vojtekom a scenáristom Marekom Leščákom a zavítajú aj hlavní herci Éva Bandor, Vlado Zboroň ako aj detskí predstavitelia Roman Bubla a Arnold Nagy.

O deň neskôr, 16. septembra, sa delegácia presunie do režisérovho rodiska a uvedie film na Stanici Žilina – Záriečie. Do pôsobiska hlavnej herečky filmu Évy Bandor zavíta film DETI 17. septembra a pozrú si ho diváci v Jókaiho divadle v Komárne. Nasledujúce dni 18. septembra DETI premietnu vo Filmovom klube v Múzeu SNP Banská Bystrica, 19. septembra v FK Pocity v Prešove. Špeciálna open-air projekcia pod holým nebom sa uskutoční 20. septembra v blízkosti Dobšinej, kde sa nakrúcala celá poviedka Kanárik a odkiaľ tiež pochádza hlavný protagonista Arnold Nagy a mnohí ďalší miestni účinkujúci. DETI počas jedinečnej projekcie premietnu na priehradný múr vodnej nádrže Palcmanská Naša Dedinky. Na Spiš zamiera tvorcovia 21. septembra do FK Iskra Kežmarok, v regióne sa totiž nakrúcala poviedka Maratón s hlavným hrdinom Martinom Horváthom, ktorého režisér objavil v rómskej osade, kde sa časť filmovej poviedky aj odohrávala.

Chvíľu pred začiatkom slávnostnej premiéry, 24. septembra, sa celý štáb príde pokloniť a uviesť film publiku v bratislavskom Kine Lumière.

Od 25. septembra vstúpia DETI do kinodistribúcie a budú ako jediný dlhometrážny slovenský film súčasťou Projekt-u 100.

„Asociácia slovenských filmových klubov podporuje a prezentuje v kinách filmy so silnou autorskou výpoveďou. Tak ako v dokumentoch Jara Vojteka, aj v jeho hranom debute cítime jeho veľký talent a originalitu. Práve preto sme sa rozhodli film DETI zaradiť do „zlatej“ kolekcie filmov najväčšej putovnej prehliadky na Slovensku – už 20. ročníka Projekt-u 100,“ povedala riaditeľka distribučnej spoločnosti ASFK Silvia Dubecká. Do konca roka 2014 uvidia film DETI diváci v takmer 40 slovenských mestách.

www.filmdeti.sk

www.asfk.sk

www.facebook.com/filmchildren

ŠPECIÁLNE PREDPREMIÉRY za osobnej účasti tvorcov a hercov

15.9. Medzinárodný filmový festival CINEMATIK, PIEŠŤANY

16.9. FK KC Stanica ŽILINA – ZÁRIEČIE

17.9. FK Jókaiho divadlo KOMÁRNO

18.9. FK v Múzeu SNP BANSKÁ BYSTRICA

19.9. FK Pocity PREŠOV

20.9. Priehradný múr DEDINKY

21.9. FK Iskra KEŽMAROK

24.9. Kino Lumière BRATISLAVA

Premiéra v SR: 25. 9. 2014

Žáner: dráma

Produkcia: MPhilms

Koprodukcia: Duracfilm, Rozhlas a televízia Slovenska

Hrajú: Éva Bandor, János Gosztonyi, Vlado Zboroň, Roman Bubla, Martin Horváth, Richard Felix, Arnold Nagy a ďalší

Réžia: Jaro Vojtek / Scenár: Marek Leščák / Kamera: Tomáš Stanek ASK /Strih: Maroš Šlapeta / Hudba: Michal Nejtek / Zvuk: Dušan Kozák / Pomocná réžia: Juraj Baláž / Produkcia: Martina Agricolová / Koproducent: Pavlína Kalandrová / Producent: Mátyás Prikler

JARO VOJTEK

V rokoch 1994-1998 vyštudoval na VŠMU v Bratislave odbor réžia dokumentárneho filmu u Dušana Hanáka. Jeho dlhometrážny debut My zdes (2005) bol uvedený na MFF Karlovy Vary a na ďalších festivaloch, kde získal množstvo ocenení, napr. v roku 2006 Hlavnú cenu na MFF dokumentárnych filmov o ľudských právach Jeden svět v Prahe. V roku 2009 mal premiéru jeho druhý dlhometrážny dokument Hranica, ktorý vyhral na MFDF Jihlava cenu Medzi moři za najlepší východoeurópsky dokumentárny film a bol uvedený aj v prestížnej sekcii Spektrum na MFF Rotterdam. Jeho ostatný dokument Cigáni idú do volieb (2012) bol uvedený na medzinárodných festivaloch vo varšave, Jakarte či Minsku, získal Zvláštnu cena poroty Silver Eye na MFDF Jihlava. Je držiteľom ocenenia Krištáľové Krídlo za audiovizuálnu tvorbu za rok 2012.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jaro Vojtek