RTVS prinesie cyklus dokumentárnych filmov Paralelné životy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kamera, film
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 10. októbra (WEBNOVINY) – Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) uvedie na Dvojke v sobotu 11. októbra prvú časť cyklu dokumentárnych filmov s názvom Paralelné životy – 20. storočie očami tajnej polície.

Projekt prinesie šesť dokumentov, ktoré prezradia, ako bývalý režim ovplyvnil osudy jednotlivcov aj celých spoločností na Slovensku, v Česku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a Nemecku. Ďalšie časti bude RTVS vysielať každú sobotu až do výročia 17. novembra.

Cyklus mapuje činnosť tajných polícií

Nový cyklus mapuje činnosť tajných polícií v komunistických totalitných režimoch 20. storočia v šiestich krajinách a cez divadelné spracovanie autentických príbehov otvára tému politickej moci v minulosti, praktík tajných polícií a ich vplyvu na životy ľudí. Témy dokumentov sa od odvíjajú od viacročného rovnomenného projektu Asociácie Divadelná Nitra.

Ten vyvrcholil na jeseň 2013 svetovými premiérami unikátnych dokumentárnych inscenácií na Medzinárodnom festivale Divadelná Nitra. Divadelníci zo šiestich krajín strávili prípravou inscenácií dva roky – od hľadania príbehov, cez vlastný výskum v archívoch tajných služieb až po napísanie a inscenovanie pôvodnej hry.

O réžiu dokumentárneho cyklu sa postaral Adam Hanuljak. „Jednotlivé divadelné inscenácie boli zdrojom príbehov a konkrétnych príkladov, prečo tajná služba počas komunistického režimu napáchala voči vlastným obyvateľom toľko zla. Táto téma sa týka nielen minulosti, ale presahuje aj do súčasnosti – napríklad ako sa s krivdami a zlovôľou, ktorú tajné polície páchali, vyrovnávame?“ uviedol režisér.

Tvorca cyklu venoval úvodný film Poľsku. Poukazuje v ňom na kontroverznú polemiku, ktorú spôsobili udalosti okolo otvárania spisov poľskej tajnej polície. Divadelní tvorcovia z divadla Teatr Novy totiž načreli do spisov plukovníka Józefa Schillera, funkcionára krakovskej SB, ktorý sa zaoberal prípadmi z kruhov katolíckej inteligencie.

Vazenie vazni policia stb vypocuvanie
Foto: ilustračné, SITA/Michal Burza

Slovensku sa bude venovať diel Samovražda v réžii štátnej bezpečnosti

Druhý diel s názvom Chorobopis spoločnosti sa bude týkať Maďarska. Aktéri sa v ňom budú pýtať, či má štátny systém takú moc, aby určoval, kto je duševne zdravý a kto už nie. RTVS ho uvedie v sobotu 18. októbra. O týždeň neskôr bude diel nesúci názov Očista sledovať deväť Nemcov, ktorí so svojimi príbehmi vyšli na javisko a čítali priamo zo svojich spisov.

Český príbeh pod názvom Viera proti moci sa dostane na obrazovky 1. novembra a zobrazí príbeh umučeného kňaza Josefa Toufara. Slovensku sa bude venovať diel Samovražda v réžii štátnej bezpečnosti, ktorý RTVS odvysiela 8. novembra. Hlavnou témou bude smrť dvojitého agenta, tajne vysväteného kňaza Přemysla Coufala.

Diel sa zaoberá mechanizmami, ktoré v rámci tajnej polície ŠtB umožňovali budovanie paralelnej mocenskej štruktúry a vzájomnú kontrolu jednotlivých zamestnancov a spolupracovníkov na všetkých úrovniach tejto organizácie.

Dokumentárny cyklus zakončí 15. novembra diel venovaný Rumunsku s názvom Nebezpečné deti. Divák bude sledovať príbeh mladého hrdinu, streetartového umelca, od ktorého sa pod nátlakom Securitate odvrátilo celé okolie.

Informácie agentúre SITA poskytla PR manažérka festivalu Divadelná Nitra Zuzana Kizáková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie RTVS Rozhlas a televízia Slovenska