Vo veku 83 rokov zomrel významný režisér Mike Nichols

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mike Nichols
Režisér Mike Nichols. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 20. novembra (WEBNOVINY) – Vo veku 83 rokov zomrel americký režisér nemeckého pôvodu Mike Nichols. Rodák z Berlína naposledy vydýchol v stredu 19. novembra. Príčina úmrtia zatiaľ nie je známa. Smutnú správu potvrdil James Goldston zo spoločnosti ABC News, pre ktorú pracovala aj manželka zosnulého Diane Sawyer.

„Počas jeho triumfálnej kariéry, ktorá trvala viac ako šesť dekád, vytvoril niektoré z najikonickejších diel amerického filmu, televízie a divadla. Bol skutočným vizionárom. Za svoju umeleckú prácu získal ako režisér, scenárista, producent a komik tie najvyššie ocenenia a bol jedným z mála, ktorý vyhral EGOT – Emmy, Grammy, Oscara a cenu Tony. Milovali ho mnohí z filmového a televízneho priemyslu aj z Broadwaya. V jeho živote ho však najviac tešila rodina a, samozrejme, naša Diane Sawyer. Skutočný a krásny príbeh lásky, Mike a Diane boli manželmi 26 rokov. Zanechal tu tri deti – Daisy, Maxa a Jenny a tiež štyri úžasné vnúčatá,“ uviedol Goldston.

Mike Nichols

, vlastným menom Mikhail Igor Peschkowsky, sa narodil 6. novembra 1931. Na konci 30. rokov minulého storočia začal s rodinou žiť v New Yorku. Od roku 1963 pôsobil na Broadwayi. V roku 1966 uviedol prvý film Kto sa bojí Virginie Woolfovej?, vďaka ktorému ho nominovali na Oscara či Zlatý glóbus. Na obidve tieto ceny ho nominovali päťkrát, pričom ich získal len vďaka snímke Absolvent (1967). Okrem toho nakrútil filmy ako Hlava 22 (1970), Deň delfína (1973), Silkwood (1983), Podnikavé dievča (1988), Pohľadnice z Hollywoodu (1990), Myslite na Henryho (1991), Vlk (1994), Vtáčia klietka (1996), Farby moci (1998), Na dotyk (2004) alebo Súkromná vojna pána Wilsona (2007). Spomínaná Diane Sawyer bola jeho štvrtou manželkou.

Informácie pochádzajú z webstránky abcnews.go.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať