Sony pre útoky hackerov stiahlo film o vražde Kima Čong-una

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Interview kim sony
Pracovníčka kina upratuje pri posteri kontroverzného filmu o Kimovi Čong-unovi s názvom Šialené interview (2014). Kalifornia, Glendora, 17. decembra 2014. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 18. decembra (WEBNOVINY) – Filmová spoločnosť Sony Pictures zrušila distribúciu komédie Šialené interview (2014), ktorá sa mala dostať do amerických kín 25. decembra.

Spravila tak po hrozbách hackerskej skupiny Guardians of Peace, ktorá sa vyhrážala útokmi na kiná, kde mali snímku o zavraždení severokórejského lídra Kima Čong-una premietať. Podľa amerických vyšetrovateľov stojí za hackerskou skupinou práve severokórejský režim, ktorý ešte v júni film odsúdil ako propagácia terorizmu a vojenský akt.

Sony čelí žalobám zo strany zamestnancov

Guardians of Peace najprv v novembri zaútočili na počítačový systém Sony Pictures, odkiaľ ukradli a následne zverejnili viaceré filmy, internú e-mailovú komunikáciu a údaje zamestnancov. V utorok potom varovali ľudí, aby nechodili do kín na spomínanú komédiu s Jamesom Francom a Sethom Rogenom v hlavných úlohách.

Okrem toho zverejnili aj ďalšie interné informácie Sony vrátane takmer 32-tisíc e-mailov riaditeľa Michaela Lyntona, pričom ich nazvali začiatkom „vianočného darčeka“. Sony už v súvislosti s týmto únikom čelí žalobám zo strany štyroch bývalých zamestnancov, ktorí tvrdia, že spoločnosť zanedbala ochranu pred útokmi a taktiež neskoro informovala svojich zamestnancov, že hackeri sa dostali aj k ich osobným údajom.

Video: Trailer k filmu Šialené interview

Zrušili aj newyorskú premiéru filmu

Spoločnosť Landmark na základe týchto hrozieb zrušila newyorskú premiéru filmu, ktorá sa mala konať vo štvrtok na Manhattane, a sieť Carmike Cinemas, ktorá v USA prevádzkuje viac ako 250 kín, sa zas rozhodla stiahnuť film z programu. Tento krok nasledovali aj ďalší prevádzkovatelia kín. V stredu potom predstavitelia Sony Pictures uviedli, že snímka, ktorá mala minulý týždeň premiéru v Los Angeles, sa vôbec nedostane do distribúcie.

„V dôsledku rozhodnutia väčšiny prevádzkovateľov kín, ktorí sa rozhodli nepremietať snímku Šialené interview, sme sa rozhodli neuviesť tento film 25. decembra do distribúcie. Rešpektujeme a chápeme rozhodnutie našich partnerov a, samozrejme, absolútne zdieľame ich prvoradý záujem o bezpečnosť zamestnancov aj návštevníkov kín,“ uviedli v oficiálnom vyhlásení.

Šialené interview
Foto: SITA/AP

Zrušili aj ďalší pripravovaný film, ktorý sa mal odohrávať v KĽDR

Produkčná spoločnosť New Regency zrušila pripravovaný film so Steveom Carellom v hlavnej úlohe, ktorý sa mal odohrávať v Kórejskej ľudovodemokratickej republike. Predstavitelia New Regency tak spravili po tom, čo Sony Pictures na základe hrozieb hackerskej skupiny Guardians of Peace zrušili distribúciu komédie Šialené interview o zavraždení severokórejského lídra Kima Čong-una.

Zatiaľ nepomenovaný triler s Carellom mal režírovať Gore Verbinski, pričom scenár napísal Steve Conrad. Snímku mali začať nakrúcať v marci. Verbinski, ktorý má s New Regency kontrakt na niekoľko filmov, tak najbližšie nakrúti horor A Cure For Wellness podľa scenára Justina Haythea a potom snímku Passengers.

Informácie pochádzajú z webstránky deadline.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia